Sorsdöntő csatákra és egyháztörténeti eseményekre emlékeznek a lovas zarándokok

Molnár Melinda 2019. július 07., 21:00

Erdély első fejedelmének, János Zsigmondnak a születésnapján, július 7-én immár második alkalommal keltek útra Székelyderzsből a vallásszabadság zarándoklat lovasai. Az idei célállomás egy hét múlva, 14-én Déva lesz.

Fotó: Beliczay László

Sokan imádkoztak a tavalyi Vallásszabadság Lovas Zarándoklat idején a résztvevőkért, azt követően pedig többen érdeklődtek, és még többen bátorították a folytatásra – mondta el a második lovas zarándoklat lelki vezetője, Demeter Sándor Lóránd, székelyderzsi unitárius lelkész.

{A}

A célok idén sem változtak: Erdély történelemmel átitatott terein átkelve tisztelegnek a több évszázados nemzeti és felekezeti együttélés előtt, emléket állítanak János Zsigmond fejedelemnek, és az erdélyiség eszméjére irányítják a figyelmet.

Fotó: Beliczay László

Emellett kiemelt jelentőséget kap néhány történelmi, egyház- és művészettörténeti esemény: 550 évvel ezelőtt volt a kenyérmezei csata; 440 éve annak, hogy hitelvi nézetei miatt 1579-ben holtig tartó fogságra ítélték Dávid Ferencet, az unitárius egyház alapító püspökét és Déva várába zárták, ahol ugyanazon év novemberében meghalt. Ugyanakkor a székelyderzsi vártemplom freskói idén 600 évesek. Így, zarándokolva, emlékezve bontják ki a lelkiismereti szabadság zászlóját, hogy történelmi tereken (Holdvilág, Kenyérmező) átlovagolva lobogjon és emlékeztessen mindenkit Dávid Ferenc üzenetére: „Szárnyad van lelkem, meg ne tagadd magad.”

Fotó: Beliczay László

Az egyhetesre tervezett 2019-es zarándoklat hívó gondolata: Jól nézzétek meg bástyáit, járjátok be palotáit, hogy beszélhessetek róla a jövő nemzedéknek. Bizony, itt van Isten, a mi Istenünk örökkön örökké, ő vezet minket mindhalálig. (Zsolt 48, 14) Fő állomáshelyei: Szenterzsébet, Magyarzsákod, Erzsébetváros, Szászsebes, Piski, Déva. Unitárius, református, örmény katolikus és német evangélikus templomok és gyülekezetek jelölik útjukat – részletezte Demeter Sándor Lóránd lelkész. Különböző felekezetű résztvevői szentivánlaborfalvi, kecseti, nyikómalomfalvi és székelyderzsi lovasok. A zarándoklat taktikai vezetője Demény Elemér, a Lófő Lovasudvartól.

Fotó: Beliczay László

A hét alatt több alkalommal számukra ismeretlen útvonalon haladnak, sátorban alszanak, ugyanakkor nagyobb hangsúlyt fordítanak a lelki elmélyedésre, az esti és reggeli imádságokra, értékelésekre, de a gyülekezetekkel való találkozók sem maradnak ki. Kísérőautó viszi a nagyobb csomagokat és a lovak ellátmányát. A nyeregtáskába pedig a napi szükségletek kerültek.

Fotó: Beliczay László

Indulás előtt díszalakzatban hajtottak fejet a székelyderzsi Vallásszabadság-emlékhelyen, majd a lelki vezető Isten áldását kérte zarándokútjukra.