Hetvennégy páros indul az idei Hargita Gyöngye Ralin

Zátyi Tibor 2019. július 07., 17:12

A benevezési határidő lejárta után kiderült, hogy hetvennégy páros áll majd rajthoz a július 12–13-án Székelyudvarhelyen és környékén megrendezendő, 27. kiírásához érkezett Hargita Gyöngye Ralin.

A hét közepétől versenyautók lepik el Székelyudvarhely központját. Korábbi felvétel: Barabás Ákos Fotó: Barabás Ákos

Kilenc R5-ös autó lesz a mezőnyben. A román ralibajnokság címvédője, Simone Tempestini (Hyundai i20 R5) egy kisebb szünet után visszatért a pontvadászatba (a rali-világbajnokságon való szereplése miatt kellett kihagynia a Bákói Ralit), és Udvarhelyen szeretné megismételni tavalyi sikerét. A győzelem a célja a bajnokságot jelenleg vezető Vali Porcișteanunak (Citroën C3 R5), illetve az eddigi versenyeken rendre dobogós Dan Gîrtofannak (Škoda Fabia R5) is.

Ugyancsak a legerősebb kategóriába tartozó járgánnyal vesz részt a ralin Sebastian Barbu (Škoda Fabia R5), Titi Aur (Škoda Fabia R5), Bogdan Marișca (Ford Fiesta R5) és Cristian Dolofan (Peugeot 208 R5). Magyarországról két páros versenyez majd R5-tel, a 2015-ös ERC2-es Európa-bajnok Botka Dávid (Škoda Fabia R5) és Marozsi Zsolt (Hyundai i20 R5).

A benevezési határidő lejárta után is nőhet a mezőny,

amennyiben az elkésett csapatok kifizetik a késedelmi büntetést.

A benevezettek listáján az országos bajnokság 54 párosa és három csapata szerepel, öt pilóta a történelmi autók versenyében indul, míg 15 duó (és két csapat) a másodosztályban lesz érdekelt. A felvezető autókkal együtt hetvennyolc páros fog rajthoz állni a pénteken délután kezdődő 27. Hargita Gyöngye Ralin.

A Hargita Gyöngye Rali hivatalos sajtótájékoztatóját csütörtök délben tartják a Küküllő szállodában,

a megnyitó pedig aznap este nyolc órakor kezdődik a Márton Áron téren.

Pénteken reggel nyolc órától déli egy óráig külön autókategóriánként zajlik majd a shakedown, a tényleges verseny pedig délután fél háromkor kezdődik, akkor fog elindulni az első autó a szervizparkból az első gyorsasági szakaszhoz, a 29 km hosszú Bucsinra. Ezután következik a 12 km-es libáni szakasz, majd a versenyzők visszatérnek Székelyudvarhelyre.

Este háromnegyed 7-kor kezdődik a városi gyors.

A Dietrich Árpád-szuperspeciális nyomvonala sem változott: a szálloda, a Barátok temploma és a Művelődési Ház között fogják a ralisok elvarázsolni a szurkolókat.

Szombaton háromszor teljesíti a mezőny a Patakfalva, Szentpál és Lövéte gyorsasági szakaszokat.

Ferencz Csaba főszervezőtől megtudtuk, idén sem lesz hermetikusan lezárva a versenypályák körüli zóna, a három hurok között egy-egy órára megnyitják az utakat az autós forgalomnak.

A Hargita Gyöngye Rali részletes programja és további információk megtalálhatóak a sportesemény honlapján, illetve a közösségi oldalán.