A Szuverén Krú nyerte az utcazene fesztivált

Gergely Imre 2019. július 07., 13:23

Két napon át szólt a zene Gyergyószentmiklós terein: lezajlott az első Nyári Utcazene Fesztivál, nyertese a Szuverén Krú együttes lett. A színvonal folytatást követel.

A Szuverén Krú vitte el az első díjat Fotó: Gergely Imre

A résztvevő együttesekhez több néző, nagyobb közönség dukált volna – vonható le a következtetés a gyergyószentmiklósi Nyári Utcazene Fesztivál kapcsán. A Szent István templom mellett, a kultúrháznál és a főtéren is olyan fellépők szórakoztatták – volna – az embereket, akik valóban igényes produkciókkal mutatkoztak be.

Az azonban, hogy az előadóknak gyakran kevesebb mint húsz-harminc néző előtt kellett játszaniuk, nem jelentett minőségbeli hiányosságot. Este már zsúfolásig telt a Living Garden, igazi bulihangulat uralta a 4S Street vagy a Teddy Queen koncertjét. A már jó hírnevet szerzett gyergyószentmiklósi együttesek nem szálltak versenybe a fesztiválon, teret adva másoknak a bemutatkozásra.

{A}

Elhangzottak klasszikus Aerosmith és Pink Floyd slágerek, mások zúzós metál zenét adtak elő, és nem hiányzott az igen magas színvonalú dzsesszkoncert sem. Az eseménynek meglepetésfellépője is volt: Camerata néven állt közönség elé – programon kívül – egy barátnőkből szerveződött kórus. A fesztivál fődíját a csíkszeredai Szuverén Krú nyerte, akik stílusukat az underground hiphop, reggae, funky, zúzós rock és elektronikus elemek ötvözéseként írják le.

A pénzdíj mellett jövőre lehetőséget kapnak a bemutatkozásra az ország legrangosabb utcazene fesztiválján, Szatmárnémetiben.

A fiatal tagokból álló szászrégeni Kentaur Soul együttes végzett a második helyen, így lehetőségük lesz rögzíteni egy saját számot a budapesti SoundCam Stúdióban. A két gyergyószentmiklósi tinédzser alkotta Versus Duo a harmadik helyet szerezte meg.

Dicséretet kapott a Rafters együttes, illetve különdíjban részesült a Szabó Zsolt Quintet és a Full Screen zenekar a legkidolgozottabb produkciókért.

Az önkéntes közösségi összefogással szerveződött fesztivál zárásakor a főszervező Alin Nicuță elmondta, a nyári utcazene fesztivál második kiadását jövőre szeretnék tető alá hozni.