Az első lépés Sóskút „egykori pompájának” visszaállításához

Fülöp-Székely Botond 2019. július 06., 16:01

A végéhez közeleg a Székelykeresztúrhoz tartozó sóskúti diákszálló felújítása, amely teljesen új külső arculatot kapott, ugyanakkor egy manzárddal is bővült. Jelenleg az épület belsejében dolgozik a kivitelező, van olyan szint, ahol már a szobákat is sikerült berendezni.

Nem tudni, hogy pontosan mikor ér véget a munka, de van már olyan szint az épületben, ahol a szobák mindegyikét sikerült berendezni Fotó: Barabás Ákos

„Sóskút már az elmúlt rendszerben is egy olyan piknikező hely volt, ahová szívesen eljártak a székelykeresztúriak, sőt sok környékbeliek is, akik ki szerették volna használni a sós víz mozgásszervi megbetegedésekre gyakorolt gyógyító hatását” – osztotta meg lapunkkal Rafai Emil polgármester. Mint monda, időközben nagyon lerobbantak az ottani épületek, így csak a nosztalgikus érzés marad meg a helyiekben, akik nagyon szeretnék ismét egykori pompájában látni a helyet. Ezért is döntött úgy az önkormányzat, hogy felújítja az egykori diákszállót, amely az első lépés a változás fele. Ezt még a gyógyfürdő helyreállítása és a területrendezése kell kövesse.

{A}

A rendszerváltozás után sokan törekedtek arra, hogy más épületekhez hasonlóan olcsón megvásárolják a diákszállót, ám az végül sohasem cserélt gazdát, az önkormányzat tulajdonában maradt – fejtette ki a tisztségviselő. Ez az állapot az enyészet felé vezetett, hiszen ismeretlenek betörték az ablakokat és elloptak minden mozdíthatót, ami az épületben volt.

Noha az önkormányzat tulajdonában volt, mégis gyakorlatilag gazdátlan épületként volt kezelve a diákszálló

– magyarázta Rafai Emil. Rámutatott, végül csak két lehetőség maradt az önkormányzat számára: vagy elbontják a veszélyessé vált épületet, vagy pedig felújítják. A lakók igényeit figyelembe véve, végül utóbbi mellett döntöttek.

Fotó: Barabás Ákos

A modernizáláshoz pénzre volt szükség, így a Bethlen Gábor Alapnál pályázott az önkormányzat, ahonnan egymillió eurónak megfelelő forintnyi támogatást kaptak a projekt kivitelezésére. Ezt további 300 ezer eurónyi önrésszel kellett felpótolni.

Ezt követően, többszöri sikertelen közbeszerzési eljárás, illetve két évnyi tervezői munka után végül 2018 tavaszán elkezdődtek a felújítási munkálatok a helyszínen. Azóta egyebek mellett új külső arculatot kapott az épület, amelyet le is szigeteltek, továbbá újjáépítették a tetőszerkezetet, modernizálták a villany- és más közműrendszerét, új ajtókat, ablakokat szereltek be, valamint egy manzárdot is építettek, amely konferenciateremként fog üzemelni.

Több esetben szobákat nyitottak egybe, hogy nagyobbak legyenek a helyiségek,

amelyeknek most már mindegyike rendelkezik mellékhelyiséggel is. Több nem várt probléma merült fel a munka során, hiszen például a lépcsőket is újra kellett burkolni, ami nem szerepelt az eredeti tervekben.

Fotó: Barabás Ákos

Jelenleg kisebb belső munkálatokkal, valamint a szobák, a gyűlésterem és a konyha berendezésével dolgozik a kivitelező. Mindemellett emellett egy liftet is be kell még szerelni a hatszintes épületbe. Elkészülte után egyébkén egyébként mintegy száz személyt lehet majd elszállásolni a diákszállón.

Most már a végéhez közeledik a felújítási munka, de nem akarok pontos időpontot jósolni a befejezésre, hiszen komplex munkáról van szó, lehetnek még előre nem látott problémák. Persze most már látom a fényt az alagút végén

– jelentette ki a polgármester.

Fotó: Barabás Ákos

A kivitelező egyébként már idén április végén be kellett volna fejezze a munkát, ám objektív okokra hivatkozva halasztást kértek. Hangsúlyozta, amint az építkezési cég átadja a munkálatot, az önkormányzatnak már csak annyi dolga lesz, hogy odavezessék – mintegy 700 méternyi távolságról –, illetve beköttessék a gázt, amire már meg is kötötték a szerződést a megfelelő szakcéggel, csak engedélyekre várnak. Áram és ivóvíz van a helyszínen, ugyanakkor a szennyvízhálózat működtetéséhez egy emelőpumpára van szükség, aminek a beiktatása szintén folyamatban van.

Rafai Emil hangsúlyozta, a diákszálló felújítása nagyjából egyharmadát jelenti a sóskúti helyzet rendezésének. Üzemel ugyan a helyszínen egy szabadtéri sós vizű „mártózó,” de lakók azt szeretnék, ha egy gyógy- és élményfürdőt építtetne az önkormányzat.

Fotó: Barabás Ákos

„Erre egyébként készíttettünk tervet, csak az a 4-5 millió euró hiányzik, amiből meg lehetne valósítani” – jegyezte meg keserű szájízzel a tisztségviselő. Hozzátette, ezenkívül hamarosan szerződést fognak kötni egy csíkszeredai szakemberrel, aki elkészíti a területrendezési terveket: szükség lenne parkolókra, egy kis parkra, de egy szabadtéri színpadra is.