Megnyitották a kórháznapokat, megnyitják a kórház kapuit is

Iszlai Katalin 2019. július 05., 13:58

Csíkszereda az élő székely hagyomány központja – hangzott el a III. Csíkszeredai Kórháznapok pénteki megnyitóján. A szakmai eseményen közel kétszáz egészségügyi szakember tart előadásokat három napon át, de az érdeklődők emellett a kórházi munkába is betekintést nyerhetnek.

Fotó: Iszlai Katalin

Elkezdődtek az immáron harmadik alkalommal megszervezett kórháznapok Csíkszeredában, amelyen négy ország harminc kórházának mintegy kétszáz meghívottja vesz részt. A háromnapos konferencia megnyitóján elsőként Konrád Judit, a szervező Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere köszöntötte a jelenlévőket.

Mint mondta, egyik kollégája nemrég ünnepnek nevezte a kórháznapokat, és a menedzser szerint is ünnepélyes alkalomnak számít az, ha egy pillanatra megállnak a mindennapi munkában, és bemutatják az általuk képviselt szakmákat a szélesebb közönségnek.

Hiszem, hogy a munkának meglesz az eredménye, és emelni tudjuk nemcsak a kórház, hanem a térség egészségügyi ellátórendszerének a színvonalát is.

„Remélem, hogy a kórháznapokon meghozott szakmapolitikai döntések is ezt a célkitűzést mozdítják majd elő” – emelte ki a kórházmenedzser.

{A}

Köszöntőbeszéde után kiderült, hogy az esemény fővédnökei, Diana-Loreta Păun elnöki tanácsadó (Államelnöki Hivatal, közegészségügyi részleg) és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) nem tudtak ellátogatni a megnyitóra. Előbbi szombaton érkezik Csíkszeredába, utóbbi azonban halaszthatatlan ügyek miatt nem tud a konferencia ideje alatt Székelyföldre utazni.

Az államtitkár helyett Sebestyén Beáta egészségpolitikai főosztályvezető szólt a jelenlévőkhöz a csíkszeredai eseményen, illetve tolmácsolta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Horváth Ildikó gondolatait, kívánságait is. Sebestyén Beáta beszédében kiemelte, mindig különleges élményt jelent számára, ha Erdélybe, illetve kimondottan Székelyföldre, és annak is a szívébe, Csíkszeredába látogathat.

Fotó: Iszlai Katalin

„Talán itt válik leginkább érthetővé, hogyan válnak a hagyományok támasszá, iránymutatássá. Csíkszereda az élő székely hagyomány központja. Ez a város maga a velünk élő történelem. Ugyanakkor Csíkszereda mindig is a fejlődés, a boldogulás, a praktikus gondolkodás városa volt. Ez a szellemisége tette lehetővé, hogy Hargita megye székhelyévé válhasson, és ugyanez a szellemiség ösztönözte a mai rendezvény szervezőit is: az előrelépés, a fejlődés, a növekedés igénye.

Példaértékűnek tartom, hogy ezt egy tudományos konferencia megszervezésével fejezték ki, a programot áttekintve pedig elmondhatom, hogy egy igazán szerteágazó témájú és színvonalas eseményről van szó” – húzta alá a főosztályvezető.

A továbbiakban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az emberek és a csodák kapcsolatáról beszélt, hiszen meglátása szerint az egészségügyi dolgozók mindennapos munkájuk során „csodákat művelnek” a csíkszeredai kórházban. Gondolataival Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is egyetértett, amikor úgy fogalmazott:

ma már szinte minden csíki ember a csíkszeredai kórházhoz fordul, nemcsak a szükségben, hanem a boldogságban is,

azaz itt adnak életet gyermekeiknek az édesanyák. Ezt követően még számos politikus, egészségügyi szakember, egyetemi illetékes és egyházi személyiség köszöntötte a jelenlévőket a Sapientia egyetem zsúfolásig telt nagy előadótermében, majd délben elkezdődtek az előadások is.

Fotó: Iszlai Katalin

A rendezvény a hétvégén is folytatódik, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődnek majd az előadások az egyetem több előadótermében, a számos érdekes téma mellett aznap értekezik a sebkezelés új útjairól dr. Tandel Beáta, aki az év orvosa lett tavaly Magyarországon. Vasárnap több helyszínen szerveznek majd programokat: 9 órától az egészségügyben dolgozókért tart szentmisét a csíksomlyói kegytemplomban Tamás József püspök, 11 órától megnyitják a kórház különböző osztályait az érdeklődők előtt, illetve szintén 11 órától kezdődnek az előadások a megyei önkormányzat márványtermében. A részletes programot a csíkszeredai kórház weboldalán lehet megtekinteni.