Albérlet: Udvarhelyen szinte mindent, Csíkszeredában mindent is kiadtak

Iszlai Katalin 2019. július 05., 09:04

Szinte lehetetlen megfizethető albérletet találni, sőt borsos árút is nehézkes a székelyföldi városokban. A kereslet és kínálat egyensúlyának eltolódása egyedül Vásárhelyen nem okoz problémát: ott van miből válogatni. Udvarhelyen már jóval nehezebb, Csíkban gyakorlatilag elfogytak a bérelhető lakások.

Sok az ablak, de vajon melyik tartozik kiadó lakáshoz? Nagy valószínűséggel egyik sem... Fotó: Barabás Ákos

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik most keresnek albérletet a székelyföldi városokban: garzonlakást már csak Gyergyószentmiklóson lehet 100 euró alatti áron bérelni. Nagyváros lévén értelemszerűen Marosvásárhelyen a legmagasabbak a bérleti díjak, de az árak mindenhol az égben járnak, a kínálat pedig igencsak hiányos.

Várólisták vannak

Évek óta gondot okoznak az egyre növekvő árak a lakáskeresőknek, és bár az eladásra szánt ingatlanok esetében mérséklődött az árak növekedése 2019 első felében, ez a bérleti díjakról nem mondható el. Az AnalizeImobiliare.ro ingatlanpiaci szakportál legfrissebb felmérése szerint

Kolozsváron a legmagasabbak a bérleti díjak az országban, ott egy kétszobás, összkomfortos, 1980 és 2000 között épült tömbházlakás havi bérleti díja átlagosan 400 euró,

azaz mintegy 1900 lej. Ezt követi a főváros, ahol egy ugyanilyen ingatlanért havi 360 eurót kérnek, majd Brassó (310 euró), Temesvár és Jászvásár (300–300 euró), illetve Marosvásárhely (270 euró, vagyis 1300 lej). Utóbbi tehát országos szinten is a lista elején szerepel, székelyföldi viszonylatban pedig természetesen első a bérleti díjak tekintetében, de a régió többi, jóval kisebb városában sem sokkal kedvezőbb a helyzet. A nagyvárosnak továbbá előnye is van, hiszen

Marosvásárhelyen legalább azonnal lehet kiadó lakást találni, Csíkszeredában viszont erre hónapokat kell várni

– tudtuk meg Szabó Leheltől, a több székelyföldi városban is jelen lévő Well ingatlanügynökségek vezetőjétől.

Székelyföldi helyzet: várólisták is vannak

A szakember szerint a bérleti díjak átlagosan 30 euróval (140 lejjel) emelkedtek a régióban a tavalyiakhoz képest, a növekvő tendencia pedig várhatóan tovább fog folytatódni. Hozzátette, jelenleg Marosvásárhelyen átlagosan 200–300 eurót kérnek egy garzonlakásért, illetve 250–350 eurót egy kétszobásért, a második helyen álló Csíkszeredában pedig előbbi átlagosan havi 130–160 euróba, utóbbi pedig 170–280 euróba kerül.

Sepsiszentgyörgyön átlagosan 125–155 euró egy garzon havi bére, és 155–270 euró egy kétszobás lakásé, Székelyudvarhelyen előbbi 120–150 euró, utóbbi 150–250 euró, Gyergyószentmiklóson pedig havi 85–105 eurót kérnek egy garzonlakásért, illetve 85–140 eurót egy kétszobásért.

„Folyamatosan emelkednek az árak, de ennek ellenére

ott tartunk, hogy már mindent ki lehet adni.

Annyira kevés a kiadó lakás a piacon, hogy nagyobb összegeket is hajlandók kifizetni az igénylők. Marosvásárhelyen nincs ezzel probléma, hiszen ott rengeteg lakás forog a piacon, így aki keres, azonnal talál albérletet. Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson már nehezebb albérletet találni, de nem lehetetlen, Csíkszeredában viszont nem tudjuk kiszolgálni az ügyfeleinket.

Százból hárman jutnak ingatlanhoz,

már hosszú várólistáink vannak, hiszen rengetegen feliratkoztak, hogy amint kiadó lakás kerül a piacra, azonnal értesítsük őket. A hargitai megyeszékhelyen két-három hónapba telik egy kiadó lakás megtalálása” – magyarázta a szakember.

Több oka is van

Az újságok apróhirdetéseit, az online hirdetéseket és a közösségi oldalakat átnézve is azonnal szembeötlik, hogy valóban nagyon kevés ajánlat közül válogathatnak az érdeklődők, szinte csak olyan hirdetésekkel lehet találkozni, amelyekben lakásokat keresnek. A jelenség okairól is kérdeztük a szakembert, és mint kiemelte: a közepes székelyföldi városokban az új lakások építésének hiánya jelenti a fő problémát.

Az ingatlanpiaci beruházások elmaradása mellett Csíkszeredában az is hozzájárul a problémához, hogy megyeszékhely lévén sokan dolgoznak a közigazgatásban és az állami szerveknél, így sok az államilag támogatott bérleti lakás a városban. Ezek egyrészt a kínálat csökkenését, másrészt az árak növekedését is előidézik.

Nemes Zoltán, a Terniopontis ingatlanközvetítő iroda üzemeltetője is megerősítette, hogy Székelyföld ingatlanpiaci gondjainak fő oka a beruházások hiánya. „Harminc év telt el a '89-es változások óta, azóta rengeteg beruházásra lett volna lehetőség, de mégis csak nagyon kevés valósult meg. Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen is annyira kevés fejlesztés történt, hogy ezek nem tudják kielégíteni a piac igényeit.

A 30–40 ezres lakosságszámú városok egyszerűen nem érik el a fejlesztők ingerküszöbét.

Arról nem is beszélve, hogy mindhárom városban rengeteg lakás áll üresen, mivel sokan elmentek külföldre dolgozni” – mutatott rá egy újabb indokra Nemes. Mint mondta, a külföldön élők egy része az ott megkeresett pénzből vásárolt itthon lakást abból a megfontolásból, hogy amikor majd hazajönnek, legyen, mások a már meglévő lakásaikat vagy a kintlétük alatt örökölteket nem adták ki bérbe. Mindez ahhoz vezetett, hogy

sok lakás kihasználatlanul áll, esetenként több tíz évig.

Mindezen túl Nemes is kiemelte, hogy a megyeközpontok esetében az egyetemisták és az állami alkalmazottak miatt sokkal több a bérlő, és ez is hozzájárult a kereslet-kínálat egyensúlyának eltolódásához. 

Arra is kitért, hogy a bérbeadóknak már nem is éri meg ingatlanszakértőkkel együttműködni, hiszen bárhol meghirdethetik a lakásokat, azonnal találnak érdeklődőt. Ezért sokkal inkább a lakáskeresők fordulnak az ügynökökhöz, hogy segítsenek nekik albérletet találni, de a szakembereknek sincs egyszerű dolguk, mert a felsorolt okok miatt nincsenek kiadó lakások a piacon.