Fogynak a kátyúk, de azért még marad belőlük bőven Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2019. július 05., 15:45

A gyergyószentmiklósi Rákóczi Ferenc utca alsó szakaszán elkészült az új aszfaltburkolat, és most a múzeum és az örmény plébánia környékén a kockaköves burkolat készül, mielőtt átadnák az utat a forgalomnak. A többi útszakaszon még bőven maradt betömésre váró gödör.

Az esős időjárás sokat hátráltatta a kátyúzásokat Gyergyószentmiklóson. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A Rákóczi Ferenc, Fogarasy Mihály, Arany János és Cloșca utcák 2015-ben kezdődött felújítása lassan befejeződik, ezeken még kisebb munkafázisok vannak hátra.

Más, nagyobb útépítési munkálatot a város nem tervez önerőből idén, mert a szűkös költségvetés miatt nincs miből

– tudtuk meg Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármestertől. Sokak meghökkentek azon, amikor ennek ellenére egy kevésbé jelentős útszakasz, a Hársfa utca teljesen új aszfaltburkolatot kapott. A városvezető szerint ez az út nem lett volna az önkormányzat számára prioritás, de a múlt évben ott épült bevásárlóközpontnak szüksége volt erre az áruellátásának biztosításához.

Az útépítés költségeit is az üzleteket működtető cég fedezte, az ő megbízásukból valósult meg a beruházás.

A munkálatból kimaradt volna a Hársfa utcának egy rövid, 25 méteres szakasza, de hogy ez ne történjen meg, ennek az aszfaltozását végeztette el a város – ismertette a polgármester.

{A}

Esőzések hátráltatták a munkát

A tavasz folyamán még úgy tervezte az önkormányzat, hogy a pápalátogatásra és pünkösdre a város fontosabb útjain elvégzik a szükséges kátyúzást, az időjárás azonban közbeszólt. A Gyilkostó út hosszú szakaszán felmarták ugyan a sérült burkolatot, de ez az eső miatt hetekig úgy is maradt, minden átutazó és helyi autós legnagyobb bosszúságára, amíg megtörtént a helyreállítás. Utóbb már

több más utcában is kátyúztak, a polgármester közlése szerint 300 ezer lejt költöttek idén erre, ami 3500-4000 négyzetméter útfelület kijavítására elegendő.

A legmélyebb és az autókat leginkább károsító gödrök a Kossuth Lajos és Tűzoltók utca sarkán találhatók, de a Virág és Bucsin negyed közti körforgalomnál is van belőlük. Ezeket a napokban fogják kijavítani – közölte Len Emil alpolgármester, aki hozzátette, 20-30 centiméter mély kátyúkról van szó, amelyek alját előbb betonnal kell kiönteni, és majd csak utána aszfaltozhatnak. A betonnak pedig időre van szüksége amíg megköt, ami azt jelenti, hogy részlegesen le kell majd zárni a kérdéses útszakaszokat, ami alaposan megnehezítheti majd a közlekedést.

Külön fejezet a gyergyószentmiklósi közúthálózatban a teherforgalmi útnak nevezett Dózsa György – Békény – Halász utcák útvonala, ahol

annyi a gödör, hogy gyakorlatilag csak lépésben haladnak itt a járművek.

Erre a szakaszra most nem szeretne nagyobb összegeket költeni az önkormányzat, mert teljes felújításra készülnek. Így a nagyobb gödröket időnként tört aszfalttal, kaviccsal töltik ki, de ez nem sokat tart.

Nagy Zoltán szerint napokon belül kiderül, hogy a felújítás érdekében kiírt versenytárgyaláson melyik cég lesz a nyertes, és elkezdi a várt munkálatot. Hétfőig várják a jelentkezőket a Rózsa, Fejér Dávid és Építő utcák felújítására is.