A román fél nyugalomra intett, kérte a magyarokat, hogy ne provokáljanak – így látja két román szenátor

Bíró Blanka 2019. július 04., 22:00

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének írt levélben „tisztázza” két román szenátor az úzvölgyi katonatemetőben történteket, azt taglalva, hogy a román hatóságok vizsgálják annak lehetőségét, hogy a temetőt átvegye a hadügyminisztérium.

Ha nem látnánk, még ezt is le lehetne tagadni... Fotó: Pinti Attila

A levelet két szociáldemokrata szenátor, Liviu Pop volt oktatási miniszter és Titus Corlățean volt külügyminiszter írta, Liliane Maury-Pasquiernek, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elnökének címezve. A levél válasz arra, hogy az RMDSZ-es képviselők a június 28-i strasbourgi ülésen ismertették a temető körül kialakult helyzetet, és a június 6-i incidenst.

A szenátus által kiadott közlemény szerint a levélben az áll, hogy

a román fél ismételten nyugalomra, párbeszédre intett, kérte a magyarokat, hogy ne provokáljanak,

ám a hősök napja előtt, tehát június 5-én megjelent a temetőben „a budapesti kormány egy fontos tagja” (Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes látogatott a temetőbe, de nem említik név szerint – szerk. megj.), és a hivatalos nyilatkozatokban torz megvilágításba helyezték a román megemlékezést. A levélben azt írják, a hatóságok nem állapítottak meg semmilyen incidenst, egyetlen elszigetelt eset történt, megrongálták a temető kapuját, amiért bűnvádi eljárást indítottak. Viszont

a Dormánfalva által felállított kereszteket ismételten megrongálták a magyar civil szervezetek tagjai a helyi magyar elöljárók beleegyezésével.

Kitérnek arra, hogy a temető 1916 óta nemzetközi jellegű, ám 1990 után a csíkszentmártoni önkormányzat minden erre utaló jelt eltávolított, és kizárólag magyar jelképeket hagyott a sírkertben.

A dormánfalvi polgármester a román hősök emlékére emeltetett ötven kőkeresztet – írják a levélben. Megoldásként azt körvonalazzák, hogy a temetőt vegye át a hadügyminisztérium, tárgyaljanak azokkal az országokkal, amelyek halottai ott nyugszanak, és „állítsák vissza a sírkert nemzetközi jellegét”.

{K1}

{A}