Véget ért az érettségi, a hétfői eredményvárásig fel lehet szusszanni

Antal Erika 2019. július 04., 16:15

Csütörtökön véget ért az érettségi vizsga, a diákok utolsó nap a szakoknak megfelelő tantárgyak közül választhattak. Legtöbben úgy értékelték, hogy ez volt a legkönnyebb, hiszen itt valóban azt választották, amit kedveltek és amire készültek, illetve amire a továbbiakban, az egyetemi vizsgán is szükség lesz.

A diákok szerint a választott tantárgyak nem okoztak nehézséget az érettségin Fotó: Haáz Vince

A csütörtöki vizsgára a pszichológia, logika, közgazdaságtan, filozófia, szociológia, biológia, kémia, fizika, földrajz és informatika tantárgyak közül választhattak az érettségizők. A Székelyhon érdeklődésére Marosvásárhelyen Fábián Beáta, Fuccaro Kriszta és Karácsonyi Tímea számolt be az utolsó próbáról, amely szerintük nem volt nehéz. Megtudtuk, hogy mindhárman humán osztályban végeztek, ezért a földrajzot választották, mert azt szeretik legjobban és mert négy éven át keményen készültek is belőle.

Az utolsó évben hetente tesztelték tudásukat, rendszeresen felmérőket írtak, feladatokat oldottak, alaposan felkészültek az érettségire.

Földrajzból az első tétel Európához, a második Romániához, a harmadik pedig az Európai Unióhoz kapcsolódott. Európa domborzatáról, országairól, fővárosairól, folyóiról és tengereiről, szigeteiről, kikötőiről kellett bizonyítaniuk tudásukat, hasonló kérdések voltak Románia földrajzát illetően is, a folyókat, a domborzatot, városokat kellett ismerniük.

{A}

Megszólalt két telefon

Az érettségi utolsó vizsgájára Maros megyében 3189-en iratkoztak fel, és végül 3080-an jelentek meg – tájékoztatta lapunkat Ioan Macarie főanfelügyelő. Azt is megtudtuk, hogy

Dicsőszentmártonban két diákot kizártak, mert vizsga közben megcsörrent a telefonjuk.

Kovászna megyében az utolsó vizsgára 1079 diák iratkozott fel, de csak 1047-en jelentek meg – tudtuk meg Kiss Imre főtanfelügyelőtől, aki azt is elmondta, hogy a vizsgák rendben zajlottak, nem történt semmi rendkívüli. Hargita megyében 2009-en iratkoztak fel a csütörtöki vizsgára, de 67 diák távol maradt, így csak 1942-en vettek részt – közölte kérdésünkre Sipos István, a Hargita megyei érettségiztető bizottság alelnöke. Az általunk megkérdezett diákok úgy vélekedtek, hogy

a kamerák nem zavarták a vizsgázókat, hiszen „már nyolcadik osztályban is így ment, a próbafelmérőkön, a próbaérettségin is”

– magyarázta Forró-Bathó Ákos, aki kémiából vizsgázott, és aki azt is elmondta, mindenki tudatában volt annak, hogy a kamerák „figyelik” őket, és nem érdemes olyat tenni, ami miatt esetleg kiküldenék őket a teremből. Szerinte nem csak azért nem volt érdemes forgolódni, jobbra-balra vagy hátrafelé tekintgetni, mert az időt takarékosan kellett beosztani, de kockáztatni sem volt érdemes ezért a vizsgáról való kizárást.

Az érettségi eredményeit július 8-án teszik közzé, azt követően 12 és 16 óra között lehet óvást benyújtani.

Az óvások megvizsgálása utáni végleges eredményeket július 13-án függesztik ki. A vizsgázóknak a sikeres érettségihez 6-os átlagot kell elérniük, illetve minden tantárgyból legalább 5-ös osztályzatot.