Késik a sétálóutcai behajtás korlátozása

Kovács Attila 2019. július 06., 17:52

Még várni kell a csíkszeredai sétálóutcába történő behajtást korlátozó berendezésekre, mivel a szükséges munkálatok elvégzésére nincs jelentkező. Az autók előtt így egyelőre nincs akadály.

Most szabad az út a sétálóutca felé, de sorompót, és behajtásgátló oszlopot is szerelnének Fotó: Gábos Albin

Két különböző behajtásgátló eszköz telepítését írja elő a Petőfi Sándor utca alsó, sétálóutcává alakított részéhez csatlakozó Lejtő utca felújítása érdekében készült kiviteli terv. Ezek hivatottak megakadályozni azt, hogy bárki bármikor autóval bejusson a gyalogosoknak szánt utcába.

  • Az egyik egy földbe süllyeszthető, távvezérlésű oszlop lenne, amely már korábban, 5 éve volt a Lejtő utca alján, de felszerelése után mintegy három héttel működésképtelenné tette egy autó. Mivel a rongálások a szerkezet javítása után is folytatódtak, ezt eltávolították, szerepe megszűnt.
  • A második, tervben szereplő megoldás a Lejtő utca felső végén, a Jegenyék utca felőli bejáratnál egy sorompó felszerelése, térfigyelő kamerákkal. A rendszer csak meghatározott időszakokban tenné lehetővé az autóknak a sétálóutcába történő bejutását, és biztosítaná a Lejtő utcában lakók akadálytalan közlekedését is.

A felújítás során esővíz-elvezető hálózat illetve új útburkolat építésére is szükség van.

A munkálat elvégzésére egyelőre nincs jelentkező, noha már kétszer kiírta a szükséges közbeszerzési eljárást a polgármesteri hivatal

– tudtuk meg Szőke Domokostól. Az alpolgármester szerint arra vonatkozó észrevétel sem érkezett, hogy a felújítás becsült értékét kevesellné valaki, ezért változatlan értékkel ismét elindítják a szükséges eljárást.

{A}

Noha jelenleg bárkinek szabad bejárása van autóval a sétálóutcába a Lejtő utcából, és ezt sokan ki is használják, a városvezetés vissza akarja vezetni a korlátozást, amelyhez vélhetően a sétálóutcára vonatkozó szabályzat lesz az irányadó.

A gépjárművek behajtását a Petőfi Sándor utcába a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület 2014. évi 176-os számú határozata szabályozza. Eszerint az utcába csak engedéllyel rendelkező, 3,5 tonnánál kisebb összsúlyú járművel lehet behajtani, munkanapokon reggel öt és délelőtt tíz óra között, azzal a kikötéssel, hogy legkésőbb tíz óráig a járműveknek el kell hagyniuk a sétálóövezetet. Kivételt képeznek azok a magán- és jogi személyek, akiknek lakhelyük vagy székhelyük az utcában található, ők állandó belépőre jogosultak a városházától, azzal a feltétellel, hogy az udvarukban parkolnak autóikkal.