Csíkszeredai Régizene Fesztivál: 8 nap, 7 helyszín, 18 koncert

Iszlai Katalin 2019. július 04., 14:17

Nyolc nap, hét helyszín, hét országból érkező művészek, tizenhárom együttes, tizennyolc koncert – így lehetne számokban összefoglalni a vasárnap kezdődő Csíkszeredai Régizene Fesztivál programját.

Fotó: Gábos Albin

Vasárnaptól vasárnapig várják az érdeklődőket a Csíkszeredai Régizene Fesztiválra, amelynek idei mottója Qui cantat, bis orat (Aki énekel, kétszer imádkozik).

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője kiemelte: a mottóval Kájoni János 17. századi erdélyi ferences szerzetes emléke és munkássága előtt tisztelegnek a Joannes Kájoni 390 emlékév részeként. Filip Ignác fuvolaművész, a fesztivál művészeti vezetője arra is kitért, hogy az emlékév mellett egy másik oka is van annak, hogy az idei fesztivál Kájoni János köré épült.

Fotó: Gábos Albin

Mint emlékeztetett, negyven évvel ezelőtt, 1979-ben az akkor Kájoni nevet viselő, ma Barozda nevű együttes a Mikó-vár udvarán tartott egy emlékhangversenyt a ferences szerzetes születésének 350. évfordulója alkalmából. Ebből a fellépésből nőtte ki magát a régizene fesztivál, hiszen 1980 óta szervezik meg több együttes fellépésével a többnapos rendezvényt. Mi több, a Barozda nevű együttes tagjait, akik a fesztivál előfutáraként emlegetett fellépést tartották, kiutasították az országból: 48 órát kaptak, hogy elhagyják Romániát.

Betiltották a fesztivált

A fesztivál és a nyári egyetem ideje alatt tartandó számos koncert, illetve mesterkurzus és előadás mellett gyermekprogramok, közönségtalálkozó, lemezbemutató, táncház, borkóstoló és hangszerbemutató is várja majd a közönséget.

A program szerint idén több nemzetközi együttműködésből származó zenei projekt szólal majd meg, a meghívottak Magyarországról, Dániából, Franciaországból, Olaszországból, Svájcból és Németországból érkeznek a fesztiválra.

{A}

Emellett természetesen jelen lesznek az erdélyi régizene mozgalom neves alakjai és fiatal tehetségei is.

A fesztivál fő helyszíne ezúttal is a Mikó-vár lesz, illetve a város különböző templomai és a madéfalvi Siculicidium-kápolna, de lesznek rendezvények a Csíki Moziban, a Márton Áron Főgimnáziumban és a köztereken is.

Fotó: Gábos Albin

A fesztivál során tizennyolc koncertet hallhatnak majd a régizene iránt érdeklődők tizenhárom együttestől. A Régizenei Nyári Egyetem hat napos lesz, ezalatt az öt országból (Ausztria, Németország, Szlovákia, Magyarország, Románia) jelentkező több mint száz diáknak tizenhárom oktató tart mesterkurzusokat, előadásokat.

A rendezvények programjáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere elmondta, 1986-ban a kommunista rendszer megtiltotta a régizene fesztivál megszervezését.

Fotó: Gábos Albin

A rendszerváltás után aztán újraindult a rendezvény, amely mára a legnagyobb és legismertebb hazai régizene fesztivállá nőtte ki magát. Ráduly arra is kitért, hogy a Román Televízió magyar adása Csíkszeredában ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, jövő hét kedden a Csíki Moziban. A fesztivál részletes programjáról és a jegyárakról a regizene.ro oldalon olvashatnak az érdeklődők.