Folyamatosan nő az egyirányú utcák száma a székelyföldi városokban, de ez nem mindenkinek tetszik

Kovács Attila 2019. július 14., 10:15

Noha vannak elégedetlenkedők, az illetékesek szerint a székelyföldi városokban sok utcában bevezetett egyirányú forgalom több előnnyel, mint hátránnyal jár, ezért szükségesnek tartják és folytatják ezeket a változtatásokat.

Új parkolóhelyek kialakítását is lehetővé teszik az egyirányú utcák. Korlátozott lehetőségek Fotó: Gábos Albin

Kényszerpályán mozognak a székelyföldi önkormányzatok az adott méretű és szélességű utcahálózat és a gépkocsik folyamatosan növekvő száma miatt, amelyek gyakran kaotikussá, igen lassúvá teszik a közlekedést a városokban. Nemcsak a parkolóhelyek száma elégtelen, a forgalom folyamatosságát is nehéz biztosítani ilyen körülmények között.

Az egyik, gyakran alkalmazott megoldás bizonyos utcák forgalmi rendjének megváltoztatása és egyirányú közlekedés bevezetése. Sok esetben ez a lépés útszéli parkolóhelyek kialakítását teszi lehetővé, egyúttal gyorsabb és biztonságosabb közlekedést biztosítva, de a nagyobb, szélesebb haszonjárművek számára akadályt jelenthet.

A megszokott útvonalak helyett ilyenkor az autóvezetők kerülővel nehézkesebben juthatnak el céljukhoz, és ez nem mindenkinek tetszik.

Az egyirányú forgalmi rend ugyanakkor városközpontokban az áthaladó forgalom csökkentését és a központi övezet viszonylagos tehermentesítését is jelenti. Ez a változás folyamatos a nagyobb városokban is, Krajován például idén egyszerre 26, Konstancán tavaly ősszel 14 utcában vezettek be egyirányú közlekedést, Bukarestben pedig ezeknél jóval több utca vált egyirányúvá.

Egyirányú jövő

Székelyudvarhelyen több olyan utca van, amelyben már hosszú évek óta egyirányú a forgalmi rend. Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője szerint az elmúlt időszakban a parkolóhelyek kialakításának szükségessége vagy a forgalom gördülékenységének biztosítása indokolt újabb egyirányúsításokat, legutóbb a Csereháton található lakótelepen lett egyirányú két utca a könnyebb közlekedés érdekében.

Amennyiben indokolttá válik, minden bizonnyal lesznek még forgalomváltozások ilyen téren a városban

– vetítette előre a szóvivő.

{A}

Jelenleg egy 15 millió euró értékű városfejlesztési pályázat utolsó elbírálási fázisa tart, ennek megvalósulása szintén több helyen módosítani fogja a jelenlegi forgalmat – tudtuk meg. A legnagyobb változást kétségkívül a Székelyudvarhely mobilitási tervében megfogalmazott, a település közlekedésével kapcsolatos elképzelések hozhatják. A terv a Bethlen lakótelepen a közlekedés gyorsítása érdekében több utcában egyirányú forgalmi rendet vetít előre, így a Győzelem, Gábor Áron, Lakatosok, Építők, Szabók utcákban, valamint a Függetlenség sugárúton is. Úgyszintén a városközpontban a Kossuth Lajos, Tamási Áron, Sziget, 1918. december 1., Orbán Balázs, Tompa László és Tomcsa Sándor utcák egyes szakaszait is érinti majd a változás, akárcsak a Bethlen Gábor, Vásártér, Kornis Ferenc, Villanytelep utcákat.

Körbe-körbe a központban

Csíkszeredában az elmúlt tíz évben jelentősen átalakult a város központi övezetének forgalmi rendje, több olyan utca vált egyirányúvá, amely a központon történő áthaladást, a könnyebb megközelítést szolgálta, így a Temesvári sugárút, a Nicolae Bălcescu, Piac, Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu utcák, de egy irányban lehet autózni a Márton Áron utca egy szakaszán, a Gál Sándor utcában és a Szabadság tér körül.

Új parkolóhelyek kialakítása és a városközpont autós forgalomtól való tehermentesítése volt a változások célja, aminek nem mindenki örül, mert az egyirányú utcák bonyolultabbá teszik az eljutást egyik helyről a másikra, sok a kerülő.

A városban ezzel együtt nem olyan jelentős az egyirányú utcák számaránya, 24 ilyen utca van, 119-ben pedig kétirányú a forgalmi rend.

Nő az egyirányú utcák száma, ezzel folytonosabbá válik a közlekedés Fotó: Veres Nándor

Az egyirányú utcák közül 11 a központban, 9 pedig a Kalász és Tudor lakótelepeken található. Szőke Domokos alpolgármester szerint szakemberekkel egyeztetve történt az elmúlt időszakban az utcák egyirányúvá alakítása.

„Volt eset, amikor az utca szélessége kívánta meg, de a fő indok, mint ahogy nagy városokban is történik, az útkereszteződések leegyszerűsítése és ezáltal az autós forgalom könnyítése, felgyorsítása. Amely által, bár az útvonal hosszabb, de időben rövidebbé válik. Ugyanakkor a forgalom biztonságosabb, kevesebb a konfliktushelyzet, és esetenként az egyik sávból parkolóhelyeket is ki lehet alakítani” – értékelt Szőke. Hozzátette, a városi mobilitási terv mentén felmerült, hogy a Márton Áron utca egyik szakaszán és a Decemberi Forradalom utcában is hasznos lenne az egyirányúsítás, a bicikli- és buszsávok létrehozásával egy időben, valamint helyszűke miatt a Vörösmarty Mihály utcában is indokolt lenne, de döntések még nem születtek.

Sok előnye van

Marosvásárhelyen jelentős számú, 105 utca esetében alkalmazzák az egyirányú forgalmi rendet – tájékoztatott megkeresésünkre a polgármesteri hivatal közterület-fenntartó osztályának helyettes vezetője, Ioan Gheorghiță. Az egyirányú utcák többsége a központban és annak közelében, illetve a lakótelepeken található, de más övezetekben is előfordulnak. Az illetékes szerint az egyirányú utcák bizonyították hasznosságukat, szükség van rájuk sűrű forgalom esetén, illetve akkor, ha a közlekedés nem elég biztonságos.

Előnyei között említette a forgalom folytonosságát, de lehetőséget biztosít új parkolóhelyek, illetve kerékpárutak kialakítására is.

,,Nincs számottevő hátrányuk. Lehet, hogy egy kisebb csoport lakó elégedetlen a helyzettel, de a közösség, a város polgárai mindenképp nyernek ezzel, mert nemcsak a közlekedés lesz gyorsabb, hanem annak biztonsága is nő, mind az autósok, mind a gyalogosok esetében” – foglalta össze. Az illetékes szerint biztosra vehető, hogy

Marosvásárhelyen tovább nő az egyirányú utcák száma,

a fent említett okok miatt. Ezeknél figyelembe veszik a városfejlesztési, kereskedelmi szempontokat, a lakóövezetek kialakítását, valamint az autók számának növekedését is

Ahol kivárnak

Gyergyószentmiklósra nem igazán jellemző az egyirányú forgalom, néhány példa van rá csupán. Kertész László, a polgármesteri hivatal szóvivője szerint nem is tartják ezt szükségesnek, de vannak olyan helyzetek, amikor nem lehet elkerülni.

Ha keskeny utcáról beszélünk, akkor muszáj egyirányúvá tenni, hátránya, hogy a lakók nehezen szoknak hozzá, főleg ha előtte nem volt egyirányú az adott útszakasz

– vélekedett. A városban egyelőre nem tervezik az egyirányú utcák számának növelését – tudtuk meg.

Sepsiszentgyörgyön sem túl sok az egyirányú utca,

a város több mint 200 utcájából alig 30 esetében van ilyen forgalmi rend, csakis ott, ahol a forgalom intenzitása és jellegzetessége indokolta ezt az intézkedést

– tájékoztatott kérdésünkre Tóth-Birtan Csaba alpolgármester. Ő is az egyirányúsítás előnyei közé sorolta a forgalmi fennakadások kiküszöbölésének elősegítését és az új parkolóhelyek létrehozásának lehetőségét, a hátrányoknál a hosszabb útvonalakat említette egyes lakók számára. Azt is megtudtuk, nincs előkészítési fázisban olyan utca vagy útszakasz, ahol ilyen forgalmi változások bevezetését terveznék.