Még a személyes cuccaikhoz sem fértek hozzá – egyik napról a másikra bezárt a gyár

Bíró Blanka 2019. július 03., 21:54

Hiába indultak dolgozni a kovásznai nadrággyár alkalmazottai, belépni tilos tábla fogadta őket, még az öltözőben tartott személyes tárgyaikhoz sem fértek hozzá. Egy részük a májusi fizetését sem kapta meg.

Befejezetlen munka. Bezárt a gyár, nem engedték a dolgozókat a gépekhez. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Harminc feljelentés futott be a Kovászna megyei munkaügyi felügyelőséghez, miután a kovásznai TBW (Textile Blue Wash) nadrággyárat egy héttel ezelőtt minden előzetes értesítés nélkül bezárták, a kapura lakat került, az alkalmazottak egy része pedig az elmaradt fizetést sem kapta meg.

Belépni tilos!

A kovásznai nadrággyár alkalmazottai június 27-én a megszokott program szerint megjelentek a munkahelyükön, ám

az üzem kapuján lakat és egy felirat fogadta őket, hogy belépni tilos.

A helyzet teljesen váratlanul érte az alkalmazottakat, hiszen korábban sem szóban, sem írásban nem figyelmeztették őket, hogy a gyár bezár. Az elmúlt napokban a munkaprogram szerint rendszeresen megjelentek a gyárkapunál, listát is készítettek a jelenlévőkről. Közben többen feljelentést tettek a munkafelügyelőségen, a gazdasági rendőrségen, az ügyészségen, hiszen a 67 alkalmazott közül 27 a májusi fizetését sem kapta meg, ugyanakkor

az öltözőkben lévő szekrényekben személyes tárgyaikat tartották, ahhoz sem fértek hozzá.

Kedden megjelent a helyszínen a cég személyzeti osztályának vezetője, aki arról tájékoztatta az alkalmazottakat, hogy kényszerszabadságra küldik őket, azután megkapják az elbocsátásról szóló határozatot. Az alkalmazottak szerint már a múlt héten volt egy kisebb tiltakozás, mert nem mindenki kapta kézhez a májusi fizetését.

Egyértelmű a törvénytelenség

Mint Ördög Lajos, a munkaügyi felügyelőség vezetője lapunknak elmondta, egyértelmű törvénytelenség történt, hiszen a munkaszerződést nem lehet következmények, előzetes értesítés nélkül érvényteleníteni. Ezért ők a panaszokat továbbították a Brassó megyei munkaügyi felügyelőséghez, mert a gyárat működtető cégnek ott van a székhelye, továbbá az országos felügyelőséget is értesítették a kialakult helyzetről.

„Összetett a helyzet, hiszen az alkalmazottak egy része nem kapta meg a fizetését, ugyanakkor nem engedték be őket a munkahelyükre, sőt a személyes tárgyaikat sem tudják elvenni. Ez nyilván jogi következményekkel jár, a panaszokat egyelőre kivizsgálják” – szögezte le a főfelügyelő.

A TBW egyébként 2008-ban alakult, és olyan neves külföldi partnerei voltak többek között, mint az Alberto, Hugo Boss, Paul & Shark, Marc Cain, Benetton, Balko.

{A}