Egy hét a rajtig: népes mezőnyt várnak a 27. Hargita Gyöngye Ralira

Zátyi Tibor 2019. július 04., 09:00

Jövő csütörtökön este Székelyudvarhely központjában elkezdődik a román ralibajnokság negyedik versenye, a huszonhetedik kiírásához érkezett Hargita Gyöngye Rali. Ferencz Csaba főszervező számolt be a legújabb fejleményekről.

A pályák nem változnak, idén is látványos versenyzésre lehet számítani. Korábbi felvétel: Pál Árpád Fotó: Pál Árpád

„Az utolsó száz méteren vagyunk, a szervezés gőzerővel folyik, mindenki teszi a dolgát, igyekszünk, hogy mire megérkeznek a versenyzők, minden a helyére kerüljön” – mondta Ferencz Csaba. A benevezési határidő pénteken este 8 órakor jár le, így azután derül ki, hogy hány páros is áll majd rajthoz jövő hét végén. „Külföldről is nagyon nagy az érdeklődés. A végleges létszám a beiratkozás lejárta után derül ki, szerintem

nagyjából ugyanakkora lesz a mezőny, mint tavaly.

Az sem lesz gond, ha többen jelentkeznek, mivel megoldjuk, hogy mindenki elférjen a szervizparkban” – folytatta Ferencz.

A szervizpark továbbra is a II. Rákóczi Ferenc utca felső felében, illetve a Kossuth Lajos utcában lesz kialakítva, itt július 11., csütörtök reggel hat órától július 13., szombat este tíz óráig kell útlezárásra számítani.

Korábban már megírtuk, hogy környezetbarát ralira készülnek, idén a szervezők mobilvécéket helyeznek ki a szervizparkba, továbbá a hulladékot szelektíven fogják gyűjteni, ezeket a zsákokat a szemétszállító vállalat esténként hordja majd el. A pályákon pedig már nem használt gumikat tesznek ki a kanyarívekre – hogy ne hordják ki az útpadkát a versenyzők –, hanem szalmabálákat. 

Fotó: Pál Árpád

A rali környezetbarát elemei tovább bővültek. „Az egyik főtámogatónk, az Euro-Car Trading Kft. Toyota hibridautókat ad használatra a versenyigazgatóságnak, hogy a pályákon adandó dolgaikat minél zökkenőmentesebben meg tudják oldani. Az egyik helyi partnerünk, a KeroBike pedig elektromos bicikliket ad a versenyen szolgálatot teljesítő szervezők számára, hogy minél könnyebben és gyorsan meg tudjuk oldani a logisztikai dolgainkat. Nagyon szeretem a környezetet, a városban, ha tehetem, biciklivel vagy rollerrel járok.

Mindig is arra törekedtem, hogy környezetbarát ralit hozzunk létre. Ezekkel az újításokkal szeretnénk környezettudatosságra nevelni az embereket”

– nyilatkozta a főszervező.

Újdonság, hogy idén a Visit Harghita telefonos applikációban is számtalan hasznos információt meg lehet majd tudni a versenyről. „Minden közösségi platformot ki szeretnénk használni, hogy az emberek megkapjanak mindent, amit a raliról tudni szeretnének. Terveink között szerepel, hogy a szuperspeciális mellett, ha megfelelő a térerő, a szentpáli szakaszt is élőben közvetítsük az interneten” – tette hozzá.

Fotó: Rallyphoto.ro

Július 11-én, csütörtökön délben tartják a Hargita Gyöngye Rali hivatalos sajtótájékoztatóját a Küküllő szállodában,

a megnyitó pedig aznap este nyolc órakor kezdődik a Márton Áron téren.

Pénteken reggel nyolc órától déli egy óráig külön autókategóriánként zajlik majd a shakedown, a tényleges verseny pedig délután fél háromkor kezdődik, akkor fog elindulni az első autó a szervizparkból az első gyorsasági szakaszhoz, a 29 km hosszú Bucsinra.

Ezután következik a 12 km-es libáni szakasz, majd a versenyzők visszatérnek Székelyudvarhelyre. Este 7 órakor kezdődik a városi gyors. A Dietrich Árpád-szuperspeciális nyomvonala sem változott: a szálloda, a Barátok temploma és a Művelődési Ház között fogják a ralisok elvarázsolni a szurkolókat.

Fotó: Barabás Ákos

Szombaton háromszor teljesíti a mezőny a Patakfalva, Szentpál és Lövéte gyorsasági szakaszokat. A főszervező elmondta,

idén sem lesz hermetikusan lezárva a versenypályák körüli zóna,

a három hurok között egy-egy órára megnyitják az utakat az autós forgalom számára. „Az útlezárásokkal és -felnyitásokkal kapcsolatos információkat is minden platformon közölni fogjuk, így az emberek eszerint tudják majd megszervezni a programjukat” – zárta a beszélgetést Ferencz Csaba.

 A Hargita Gyöngye Rali részletes programja és további információk megtalálhatóak a sportesemény honlapján, illetve a közösségi oldalán.