Képességvizsga: az óvások után nőtt az átmenők aránya

Bíró Blanka 2019. július 03., 21:13

Országos szinten 0,10 százalékponttal növekedett az óvások értékelése után az ötös vagy ötösnél nagyobb átlagot elérő kisérettségiző diákok aránya, elérte a 73,2 százalékot az oktatási minisztérium összesítése szerint.

Megérte óvást benyújtani, mert emelkedtek a jegyek. Archív Fotó: Lukácsi Lehel

Kovács Irén Erzsébet kisebbségi oktatásért felelős államtitkár arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a magyar nyelven végző nyolcadikosok 21 814 dolgozatából 696-nak, tehát 3,19 százaléknak kérték az újrajavítását.

Román nyelv és irodalomból 292-en, matematikából 225-ön, magyar nyelv és irodalomból 179-en fellebbeztek. A 7875 magyar beiratkozó közül 7253 tanulónak számoltak átlagot. Közülük az óvások után

5131 diáknak, vagyis 70,74 százaléknak sikerült ötös vagy ötös feletti átlagot elérnie, ami 0,03 százalékos emelkedést jelent a fellebbezés előtti arányhoz képest.

Az óvások utáni eredmények alapján román nyelv és irodalomból a magyar diákok 51,28 százaléka kapott átmenő jegyet, ami 0,20 százalékpontos javulást jelent a fellebbezés előtti százalékhoz viszonyítva. Matematikából 0,34 százalékpontos a növekedés, a végleges eredmények szerint a diákok 55,87 százaléka érdemelte ki az átmenő minősítést. Magyar nyelv és irodalomból 0,07 százalékponttal nőtt az átmenők aránya, elérte a 94,85 százalékot.

Színtízes átlagot egyetlen magyar diák sem ért el a képességvizsgán, de román nyelv és irodalomból hárman, matematikából tizenegyen, magyar nyelv és irodalomból negyvenheten írtak hibátlan dolgozatot.

Tavaly az óvások után 0,04 százalékos volt javulás, idén 0,03 százalékpontos, ám összességében a magyar nyolcadikos diákok tavalyhoz képest 3,37 százalékponttal jobban teljesítettek az idei országos megmérettetésen.

A kisérettségin országszerte 94,2 százalékos volt a részvétel, a beiratkozott 155 020 diákból 146 105 vett részt a vizsgán.

Nyolc diákot zártak ki csalás vagy csalási kísérlet miatt, dolgozataikat egyessel minősítették. Az államtitkár ugyanakkor arról tájékoztat, hogy

minden megyei tanfelügyelőség kiadott egy felvételi-tájékoztatót, amely tartalmazza a felvételi módszertanát és a megye összes továbbtanulási lehetőségét.

Ezeket a tájékoztatókat a gyerekek nyomtatott formában is megkapták, valamint a megyei tanfelügyelőségek honlapján is elérhetőek elektronikus változatban.

Július 7-ig a nyolcadik osztályt végzett tanulók és szüleik vagy törvényes képviselőik az osztályfőnök útmutatásával kitöltik a beiratkozási lapokat a választott helyeket megjelölve. Ezeket az opciókat az iskolák titkárságai bevezetik a számítógépes adatbázisba, majd a diákok és szülők július 4–8. között ellenőrzik az adatok helyességét. A tanulók számítógépes elosztására és az eredményhirdetésre július 12-én kerül sor.