Székelyföldi előnyben Keresztúr: hamarosan átszeli a várost a kerékpárút

Fülöp-Székely Botond 2019. július 04., 09:10

Nemsokára biciklivel közlekedve is biztonságosan át lehet menni Székelykeresztúron, hiszen a helyi önkormányzat néhány éve úgy döntött, hogy a bringázókat támogatva és az autóútjaik tehermentesítése céljából kerékpárutat alakít ki.

Gőzerővel folyik munka. Ősz elejéig befejeznék a bicikliút utolsó szakaszának kivitelezését Fotó: Barabás Ákos

A projekt célja, hogy bicikliúttal kössék össze a város Székelyudvarhely, illetve Segesvár felőli kijáratait, ezáltal pedig biztonságos közlekedési lehetőséget biztosítsanak a kerékpárosok számára – magyarázta Rafai Emil polgármester. Mint mondta,

Székelykeresztúron nincs tömegközlekedési lehetőség, ezért is döntöttek a minden tömbháznegyedet érintő kétsávos, szegélykövekkel kirakott, aszfaltozott bicikliút kiépítése mellett.

A projekt ugyanakkor az utak tehermentesítése, a parkolási gondok megoldása és a környezetvédelem szempontjából is fontos. „A város két szélén van a legtöbb gyár és kereskedelmi egység, ahol az emberek dolgoznak, a bicikliutak kiépítésével pedig ezek is könnyen megközelíthetővé válnak” – tette hozzá a tisztségviselő.

Az utolsó szakasznál

A korábbi években már három szakasza megépült a bicikliútnak, a legutóbb kivitelezett részen már csak az útfestést kell megoldani és a közlekedési táblákat kihelyezni. Idén májusban kezdett el dolgozni a kivitelező az utolsó részen – a katolikus plébánia és a Kossuth Lajos negyedi sportcsarnok között –, amely a már meglévő utakat köti össze. Körülbelül 800 méteren kell munkálatokat végezni, amit vélhetően ősz elején fejeznek be.

Fotó: Barabás Ákos

Az önkormányzat már évek óta dolgozik a projekt megvalósításán, nyolc évvel ezelőtt kormánytámogatást is kaptak egy pályázat nyomán az akkor 3,6 millió lejre becsült munkálat finanszírozására, ám a politikai változások miatt végül

sohasem kapták meg a beígért támogatást. Így nem volt más lehetőség, úgy döntöttek, saját költségvetésükből különítenek el pénzt

az évekre leosztott, szakaszonkénti megvalósításra. Persze a pénzhiány miatt le kellett mondani a Bözsefalváig, illetve Sóskútig tartó teljes hálózat kiépítéséről is, és egy főbb nyomvonal kivitelezésére koncentráltak, ami valamivel több mint négy kilométer hosszú. Erre nagyjából 2,5 millió lejt fordítanak, ha az idei 500 ezer lejes összeget is beleszámítjuk.

Vannak szépséghibák

Rafai elmondta, annak ellenére is örül a megvalósításnak, hogy voltak más vélemények a nyomvonalat illetően, hiszen roppant hasznos dologról van szó. Vannak ugyanakkor szépséghibák is a megépített részeken, mert néhány villanypóznát nem sikerült idejében máshová költöztetni az útról – ami a szolgáltatóval folytatott bürokratikus egyeztetésnek tudható be –, de ennek ellenére használható. Ezt a városvezetők maguk is kipróbálták.

{A}