140 medve kilövését hagyják jóvá, Borboly szerint ennek triplájára lenne szükség

Székelyhon 2019. július 02., 19:23

Bukarestben tartott közmeghallgatást a környezetvédelmi miniszter július 2-án – az eddig ismert információk szerint a nagyvadak ügyében semmi nem változik: csupán évi 140 medve kilövésére adnak engedélyt, holott ennek triplájára lenne szükség.

Hargita Megye Tanácsának elnöke jóval több medve kilövését akarja elérni. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

„Miközben a környezetvédelmi minisztérium struccpolitikát folytat, nálunk a medveprobléma emberáldozatokat követel. Ezen a héten két eset is történt, egy hatgyermekes családanyára és egy 15 éves fiúra támadt a medve” – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke annak kapcsán, hogy Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter közmeghallgatást rendezett a nagyvadak ügyében.

{K1}

Borboly hozzátette: szabályozásra, megelőzésre és beavatkozásra egyaránt szükség van,illetve

Hargita megye esetében sajátos szabályozást kell kidolgoznia a minisztériumnak, hiszen Romániában sehol nincs annyi áldozat, mint itt

– tájékoztat Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

{A}

Mint a szerkesztőségünknek küldött közleményben írják, Hargita Megye Tanácsa átgondolt, szakmailag megalapozott menedzsmentterv elkészítését kéri évek óta a Környezetvédelmi Minisztériumtól,

amely magába foglalja a medvekárok megelőzésétől a kárpótlásig a nagyvad és az ember együttélésének minden részét.

{K2}

Közel egy éve, 2018. augusztus 8-án Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői látogatása alkalmával is egy sor javaslatot adott át Borboly Csaba medvekérdésben, többek között a három székely megyei tanácselnök közös álláspontját a medve akciótervre vonatkozóan, amelyben kifogásolják, hogy nincsenek az egyes tevékenységek határidőhöz kötve. Azóta is késik az akcióterv gyakorlatba ültetése.

Bukarestben a miniszterek tanácsán és Büsszelben a hasonló platformon egybehangzó volt az álláspont:

Romániának fel kell lépnie ebben az ügyben, az emberi életet meg kell védenie.

{K3}