Rekkenő hőség és viharok – ez a felhozatal

Székelyhon 2019. július 02., 16:42

Kedd délután és a szerdára virradóra az ország északi, északkeleti és központi részében záporok, zivatarok várhatók, amelyeket időnként megerősödő szél, villámlás és jégeső kísérhet. A  csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25, elszórtan akár a 35-40 litert is négyzetméterenként.

Hőérzet kedden. Dél-Romániában már-már elviselhetetlen a hőség Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Kedden az ország szinte egész területén kánikula van, síkvidéki területeken 35-37 Celsius-fok körül alakul a maximális hőmérséklet, és kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladhatja a kritikus 80-as szintet – írja az Agerpres hírügynökség.

Csíkszeredában például 35 Celsius-fok a hőérzet az Országos Meteorológiai Szolgálat hőtérképe szerint, Marosvásárhelyen ez az érték már 39 Celsius-fok, míg Románia nyugati és déli részén meghaladja a 40 Celsius-fokot is.

Ezek voltak a maximális hőmérsékleti értékek hétfőn Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Ugyanakkor kedd déltől csütörtök 10 óráig szinte az egész országra vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben a kánikula, illetve a légköri instabilitás miatt.

Szerdán délután és éjjel hasonló időjárás várható előbb az északkeleti és a központi országrészben, valamint a hegyvidéki térségekben, majd délen és délkeleten is.

{A}

Sárga viharriasztás 14 megyére

Sárga riasztást adott ki a várható viharok miatt tizennégy megyére az Országos Meteorológia Szolgálat (ANM). A figyelmeztetés Bihar, Szatmár, Szilágy, Kolozs, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Suceava, Hunyad, Neamţ, Bákó, Botoşani, Iaşi és Vaslui megyére érvényes, ahol kedden 23 óráig a fokozott légköri instabilitás miatt viharos erejű szélre, felhőszakadásra, villámlásra és helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25, elszórtan akár a 40-50 litert is négyzetméterenként.