Két és fél év alatt alapjaiban újulna meg a jégcsarnok

Gergely Imre 2019. július 02., 22:00

Több mint 42 millió lejes beruházás révén alapjaitól újul meg a gyergyószentmiklósi jégcsarnok, és már a felújításhoz keresik a kivitelezőt. A tervek szerint közel két és fél évig fognak dolgozni, a közelgő jeges szezonban viszont még nem akadályozzák a GYHK hazai szereplését.

Ráfér a felújítás a régi létesítményre Fotó: Gergely Imre

Augusztus 7-éig várják a kivitelezők jelentkezését – nem kis munkálatról van szó, 42,1 millió lejes beruházás révén alapjaitól újul meg a jégcsarnok. A szükséges forrásokat a bukaresti kormány biztosítja, erről áprilisban hoztak rendeletet. A folyamatot a fejlesztési minisztérium alárendeltségébe tartozó Országos Beruházási Társaság (CNI) felügyeli.

A közbeszerzés kiírását Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke adta hírül Facebook-oldalán, arra biztatva az embereket, minél többen osszák meg az információt, hogy rövid idő alatt megtalálják a megfelelő kivitelező céget.

A gyergyószéki „nemzeti sport”, a jégkorong, illetve a korcsolyázás kedvelőinek és művelőinek kétségkívül nagyon jó hír, hogy egy lépéssel közelebb került a jégpálya régóta esedékes felújítása. Ugyanakkor kérdések is felvetődnek: hol fognak edzeni és mérkőzést játszani az utánpótláscsapatok, és főként hol rendezi hazai meccseit a Gyergyói Hoki Klub?

Látványterv a megújuló csarnokról

Érdeklődésünkre Barti Tihamér elmondta, tárgyalásokat folytattak a CNI vezetőjével, és olyan megállapodás született, mely szerint

a 2019–2020-as jeges szezonban zökkenőmentesen működhet a pálya, nem lesz szükség a költözésre.

A beruházó első feladata a tervek elkészítése lesz, amivel várhatóan ősz végére, tél elejére lesznek meg. A kivitelezést a csarnok mellett álló, korábban hűtőházként működő épület átalakításával kezdik, ahol korszerű edző- és rekuperációs központ létesül.

A csarnok lebontásának, átalakításának tehát csak tavasszal, a szezon lezárulta után kezdenek neki.

A munkálat során kicserélik a tetőzetet, bővítik és modernizálják a lelátót, új öltözők és egyéb kiszolgálóhelyiségek épülnek a jelenlegi csarnokban, hőszigetelés, villanyhálózat-csere és egyéb fejlesztések történnek.

A munkálatok idején a sátortetős pályán edzenének az utánpótláscsapatok Fotó: Gergely Imre

A tervek szerint 29 hónap, közel két és fél év alatt valósulhatnak meg a munkálatok, azaz várhatóan jövő ősztől két szezonon át albérletbe kényszerül majd a GYHK.

Az utánpótláscsapatoknak pedig a Székelyföldi Jégkorong Akadémia által épített „ballon”, vagyis a sátortetős műjégpálya biztosítja a tevékenység folytonosságát.

{A}