Híd készül Csíkszereda újabb elkerülő útján

Kovács Attila 2019. július 06., 08:05

Szinte végig lehet már hajtani Csíkszeredában az új elkerülő út nyomvonalán, noha a munka még korántsem készült el. Be kell fejezni a Somlyó-patakon épülő hidat, ugyanakkor a vasúti felüljáróhoz közeli területet még nem adták át az építőnek.

Nagy teherbírású híd építésére is szükség van. Látható változások az új útszakaszon Fotó: Gábos Albin

A vasúti felüljáró hídtól a vasútvonal mentén a Rét utcai vasúti átjáróig vezető új elkerülő útra a Rét utca felől hajtottunk be, itt ugyanis a körforgalommal egy szintre került az alapozás, hengerelt útfelületen lehet haladni. Igaz, csak középtávig, mert ott jóval alacsonyabb a szint, viszont jól látható a több rétegben lehelyezett geotextília, illetve a georácsnak nevezett műanyag háló, amelyre a süppedős, lápos területen van szükség az alapozáshoz.

A Somlyó-patakon, amely jelenleg elterelve, egy beton átereszen folyik át az út alatt, most nagy teherbírású híd épül, ennek tartópillérei már elkészültek, az előregyártott vasbeton tartógerendák egy részét is elhelyezték.

{A}

Az út másik, a vasúti felüljárótól a hídig vezető szakaszán viszont csak egy részen végezték el az alapozást. Ott egy volt üzemanyag-lerakat felszámolása után a terület rendezését, fertőtlenítését kellett elvégezni. Noha ott sem munkavégzést, gépeket, vagy munkásokat nem láttunk, a területet egyelőre nem adták át az útépítést végző cégnek.

Egyetlen akadály

Kérdésünkre Buzogány Károly, a kivitelező ING Service Kft. igazgatója úgy nyilatkozott, jelenleg ez az egyetlen akadálya a bevezető szakaszon az útépítésnek. Ha időben átadják a területet, az említett részen is megépül az út – tette hozzá. A többi helyszínen az ütemterv szerint haladnak az munkával, a szükséges rétegeket elhelyezték, most egy köztes ellenőrzés következik az Állami Építési Felügyelőség részvételével – tudtuk meg.

A munkálat elvégzésével a csíkszeredai ING Service és a Balast Centrum alkotta cégtársulást bízták meg, nekik ebben az évben, a beruházás első szakaszában az alapozást, a villanyoszlopok eltávolítását, az átereszek és a híd elkészítését, illetve a makadámút kialakítását kell elvégezniük. Az első szakaszban végzett munkálatok költsége a szerződés szerint áfával együtt 13 millió lej – a jelentős költség a különleges alapozással is magyarázható.

Fotó: Gábos Albin
Körforgalom is lesz

Ha elkészül a makadámút, ennek teherbírását az áthaladó forgalommal próbálják ki, így

várhatóan megnyitják a Csíkszeredát észak-déli irányban elkerülő járművek előtt, összeköttetést teremtve a már elkészült, kelet-nyugati irányú elkerülő úttal.

Az 1,2 kilométeres hosszúságú úton a tervek szerint a következő évben 8 méter széles aszfaltburkolat készül majd, felüljáró híd felőli csatlakozásnál pedig körforgalmat alakítanak ki. Csíkszereda a PNDL 2 nevű helyi fejlesztési országos program által korábban nyújtott támogatásból jelentős összeget, 14,8 millió lejt használhat fel utólagos elszámolással a költségek fedezésére. Az új útszakasz biztosítja majd a város észak-déli irányú elkerülését az áthaladó forgalom számára, illetve azt is, hogy a Székelyudvarhely irányából Brassó felé, illetve ellenkező irányba tartó átmenő- és teherforgalom a vasúti felüljárót elkerülve, a Rét utca érintésével haladjon át a városon.

Fotó: Gábos Albin