Reggel akadályozzák a forgalmat, este zajt csapnak a kukásautók – megoldást kellett találni

Barabás Hajnal 2019. július 02., 09:10

Változtattak a szemételszállítás időpontjain Csíkszeredában, hogy a lehető legkevésbé akadályozzák a közúti forgalmat a város központjában. A városszéli övezetekben reggelente, a legforgalmasabb városrészeken pedig a déli órákban szállítják el a hulladékot.

Igyekeznek olyan időpontban elvinni a szemetet, hogy ne akadályozzák a város forgalmát. Archív Fotó: Gábos Albin

Lakossági panaszt tolmácsolt Tőke Ervin önkormányzati képviselő a csíkszeredai képviselő-testület pénteki ülésén, miszerint főként a város egyirányú utcáiban a szemétszállító járművek miatt feltorlódnak a személygépkocsik. Mint fogalmazott,

reggel nyolc óra előtt, amikor a szülők autókkal viszik a gyermekeket az iskolába, a kukásautók akadályozzák a forgalmat.

Azt is nehezményezte, hogy a Petőfi utcából délelőtt tíz órakor szállították a szemetet, ami nem volt szép látvány a városba látogató turistáknak, ahogy a bűzös kukákat tologatják és ürítik ki a szemetesautóba. Az önkormányzati képviselő úgy vélte, ezt a tevékenységet éjjel vagy hajnalban kellene elvégezni.

Megfelelő időpontot kerestek

Szőke Domokos alpolgármester az interpellációra adott válaszában kitért arra, tudnak ezekről a panaszokról, és többször egyeztettek a témában a hulladékelszállítással megbízott Eco-Csík Kft.-vel. Mivel

éjszakai munkájukra is volt panasz, hogy a lakók a zaj miatt nem tudnak aludni,

ezért keresték azokat a nappali időpontokat, amelyek megfelelők lennének. Például azt kérték a szolgáltatótól, hogy reggel 7.30 és 8.15 között a központi övezetet, az iskolák környékét kerüljék, amire ígéretet is tett a vállalat.

Az alpolgármester hozzátette, amennyiben mégis felmerülnek még panaszok, az érintettek jelezzék azokat a városházának, és ha tehetik, készítsenek fotót is az esetről, hogy keressenek megoldást a problémára.

Már év elején változtattak

Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. igazgatója megkeresésünkre elmondta, nyolc járművel gyűjtik be a hulladékot Csíkszeredából, amelyek reggelente hét órakor indulnak a beütemezett útvonalakra. Két konténerszállítóval, két kisebb szelektív hulladékgyűjtő autóval, valamint négy nagyobb préselő szemétszállító járművel (kompaktor) végzik a szolgáltatást. Azt ő is

elismerte, hogy voltak a városban olyan helyszínek, ahol lassították a forgalmat a szemétszállító autók,

ezért kérte őket a városháza, hogy változtassák meg a hulladékgyűjtési programot néhány utcában, például a Hunyadi János, a Miron Cristea, a Mihail Sadoveanu és a Márton Áron utcákban, a Petőfi Sándor utca felső felében, valamint a Szék útján.

Többnyire az iskolák környékét érintő szakaszokon, a város központi részein vezették be a programváltoztatást,

még az év elején. Gyakorlatilag úgy oldották meg, hogy az időpontokat felcserélték, így azóta a város szélein reggelente, a város belső övezetében, a fent említett utcákban pedig déli tizenkét óra után szállítják el a szemetet. Az igazgató elmondása szerint, amióta ezt bevezették, nem látott nagyobb fennakadást a forgalomban.

A szemételszállítás gyakoriságáról érdeklődve megtudtuk, a családi házaktól heti egy alkalommal szállítják el a szemetet, a lakóövezetekben lévő gyűjtőpontokat legkevesebb heti háromszor ürítik, de vannak olyan nagy hulladéktermelő helyszínek is, ahonnan mindennap elszállítják.

{A}