Nem lesz sárkánydomb Sepsiszentgyörgyön, de rendezik a teret

Bíró Blanka 2019. július 01., 18:56

Négy év próbálkozás után kénytelen volt feladni a tervét Sepsiszentgyörgy önkormányzata, hogy zöldövezetet, úgynevezett Sárkánydombot alakít ki a főtér prefektúra és megyeháza előtti részén.

Fotó: Bíró Blanka

A négyéves huzavona miatt ez a terület befejezetlen maradt, télen ide szerelték fel a korcsolyapályát, ám az év többi részében föld, egy ideje pedig homok borítja.

A fekvő sárkány formájú, fűvel, növényekkel beültetett térplasztika tervének kivitelezését azért gáncsolta el a prefektúra, mert

a helyi román szervezetek attól tartottak, hogy akadályozza a rálátást a románok szimbólumának tartott Mihai Viteazul szoborcsoportra.

A felújított központ látványtervei Fotó: Forrás: Zsigmond Pál

Fotó: Forrás: Zsigmond Pál

Fotó: Forrás: Zsigmond Pál

Az önkormányzat a napokban azért döntött a terv megváltoztatása mellett, hogy a város polgárai által megfogalmazott elvárásnak eleget tegyen, és rendezze végre a főtér ezt a részét is.

Így a prefektúra és a megyeháza előtti teret lekövezik, a szintkülönbség áthidalására egyik szélétől a másikig lépcsősort építenek, két háromszögű zöldövezetet is kialakítanak, és az autós bejárást is megoldják.

Fotó: Bíró Blanka

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere leszögezte: a parkot szerették volna bővíteni, nem a teret, de a legfontosabb, hogy rendezzék ezt a részt. Abban bízik ugyanakkor, hogy

egyszer majd tényleg az önkormányzat döntheti el, mi történik a városban.

A tervek, az engedélyeztetés és a kivitelezés mintegy kilenc hónap alatt jár le,a beruházás összköltsége 2,2 millió lej. A sárkánydomb kialakításához új területrendezési tervre lett volna szükség, erre az önkormányzat nem kapta meg a hadügyminisztérium és a román hírszerző szolgálat jóváhagyását, erre hivatkozva akadályozta meg a prefektúra az elfogadását. 

{A}