Az úzvölgyi incidenssel kapcsolatos kijelentései miatt vádolja az RMDSZ elnökét a románok civil fóruma

Bíró Blanka 2019. július 01., 18:07

Durván támadja közleményében a Székelyföldi Románok Civil Fóruma Kelemen Hunort az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án történtekkel kapcsolatos nyilatkozatai miatt. Az RMDSZ elnökét kijelentései miatt feljelentette Mircea Chelaru, a román hadsereg egykori vezérkari főnöke.

Kelemen Hunor. Támadások célpontja lett az úzvölgyi temetőüggyel kapcsolatos kijelentései miatt Fotó: Beliczay László

Románia igazi arca címmel személyeskedő hangvételű közleményt adott ki a Székelyföldi Románok Civil Fóruma, amelyben az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án történtekkel kapcsolatos nyilatkozatai miatt durván támadják Kelemen Hunort. Azzal indítanak, hogy az RMDSZ vezetői mindannyian félretájékoztatnak és túloznak az úzvölgyi történések kapcsán, de elsősorban Kelemen Hunort vádolják hazugsággal. A közlemény szerint

az RMDSZ elnöke apokaliptikus képeket fest a történtekről, és ezeket terjeszti külföldön, miközben „minden szava hazugság, kivéve, amikor a betört kapuról beszél”.

{K3}

A fórum szerint a történet háttere, hogy 1994-ben elkezdődött a katonai temető „elmagyarosítása”, majd a magyarok törvénytelenül lelakatolták és élőlánccal próbálták megakadályozni, hogy a románok a hősök napján a temetőben emlékezzenek.

Szándékos provokáció és pontos időzítés jellemzi az akciót, de nem a román hatóságok és intézmények részéről, hanem a magyarok részéről, akik épp akkor kezdtek imádkozni, amikor a románok érkeztek a temetőhöz

– fogalmaznak a közleményben. Innen következik a személyeskedés, azt írják, hogy az RMDSZ a kommunista Magyar Nemzetiségű Dolgozók Tanácsa utódja, Kelemen Hunort egy karcfalvi névtelennek nevezik,

aki szerintük csak azért lett kétszer Románia minisztere és egyszer miniszterelnök-helyettese, mert „magyarnak született”.

{K2}

„Csak Románia demokratikus nyitottsága, végtelen toleranciája tette lehetővé, hogy közismert személyiség legyen, különben karcfalvi állatorvos maradt volna” – olvasható a közleményben. Az RMDSZ-t a Fidesz függelékévé és a magyarországi „elmaradott erők” érdekeinek kiszolgálójává tette – írják a fórum vezetői.

Szerintük az RMDSZ folyamatosan a román többséget hibáztatja, ha belépnek a románok egy nemzetközi temetőbe, a magyarok „Pearl Harbour, Hiroshima, Guernica méretű szörnyűségekről” nyilatkoznak.

{A}

Szintén az úzvölgyi történtek kapcsán megfogalmazott nyilatkozata miatt jelentette fel Kelemen Hunort az ügyészségen Mircea Chelaru nyugalmazott vezérkari főnök. Chelaru, aki 2000-ben néhány hónapig a román hadsereg vezérkari főnöke volt, jelenleg a Román Nemzet Pártja nevű nacionalista politikai szervezet alelnöke. A nyugalmazott tábornok felháborodását Kelemen Hunornak az úzvölgyi incidenst követő napon az RFI (a francia közszolgálati rádió) román adásának adott interjúja váltotta ki.

Feljelentésében fenyegetéssel, félretájékoztatással és háborús propaganda terjesztésével vádolja az RMDSZ elnökét.

{K1}

Szerinte Kelemen Hunor kijelentései azért minősülnek háborús propagandának, mert fegyveres összetűzéssel végződhető erőszakos konfliktus kiprovokálása volt a célja. Szerinte

a nyilatkozattal Kelemen Hunor az állam biztonságát veszélyeztette, mert aláásta az állampolgárok katonaságba vetett bizalmát.

„Civil szervezetek, pópák, tartalékos katonák szervezték meg, köztük Chelaru tábornok, plusz néhány volt európai parlamenti képviselő, akik a helyszínen tartózkodtak. Nyilvánvaló, hogy megszervezett támadás volt az élőláncot alkotó emberek ellen. Elfogadhatatlan, ami történt! Románia tegnap megmutatta az igazi arcát, a »modellértékű kisebbségvédelmet«, ez 2019 valódi Romániája” – mondta Kelemen Hunor az úzvölgyi történések után egy nappal a RFI műsorában.