Ha medvével találkozna – tanácsok a csendőrségtől

Bíró Blanka 2019. július 01., 15:18

Egyre többször bukkan fel a barnamedve a Kovászna megyei településeken, utakon. Gyakran a csendőröket riasztják, hogy elzavarják a vadat.

Fotó: Pinti Attila

Májusban csak Bálványosra tizenkét esetben kellett kiszálljanak a csendőrök, hogy elriasszák a településen felbukkanó medvét. Ezért a Kovászna megyei csendőrség közleményt adott ki, amelyben javaslatokat fogalmaznak meg azoknak, akik a nagyvaddal találkoznak, hogy „elkerüljék a tragédiát”.

{A}

A medvét semmiképpen nem szabad etetni, de megközelíteni sem, például azért, hogy fénykép készüljön róla.

A medve elkerül, ha mi is azt tesszük

– fogalmaznak a csendőrök. Azt javasolják, hogy beszéddel jelezzük a jelenlétünket, így nem lepjük meg a vadat, és lesz ideje elkerülni, ugyanakkor a hangos zaj vagy zene irritálhatja, így ezek nem biztos, hogy célravezetők. A grillen sütött hús illata kilométerekről odavonzza a medvét. Ha a medve közel jön, próbáljunk meg „minél nagyobbnak látszani”, emeljük a karjainkat a fejünk felé, semmiképpen ne szaladjunk el, mert feléled a medve vadászösztöne, és támadni fog. A csendőrök felhívják a figyelmet, hogy a 112-es sürgősségi hívószámon kell segítséget kérni, ha a medve behatol a lakott településre.