Keserédes évadzáró Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese 2019. július 01., 09:10

Noha bevételek és nézőszámok tekintetében is jó évet zárt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, az egész évben tapasztalható költségvetési problémák beárnyékolták a művészi munkát, a teátrumban jelen pillanatban is úgy néz ki, év végéig nem lesz több bemutató.

Évadzáró gyűlés a Tompa Miklós Társulatnál. Volt, amit összegezni Fotó: Bereczky Sándor

A júniusi előadásokkal a végéhez érkezett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház idénye. Az évad során a Tompa Miklós Társulat több mint kétszáz előadást játszott és tizenegy bemutatót tartott, voltak újdonságnak számító projektjei a vásárhelyi teátrumnak, amelynek sajnos két, még az idei évadra tervezett bemutatóját is le kellett mondania.

81 százalékos teremkihasználtság

A színház vezérigazgatója, Gáspárik Attila szerint így évad végén többsíkú értékelést lehet tenni. „Gazdasági szempontból jó évet zártunk, ha azt vesszük, hogy az elmúlt időszakban a legnagyobb bevételünk most volt jegyeladásokból. A nézőszám is emelkedett:

az eladott jegyek száma megközelíti a magyar tagozaton a 40 ezret, a román tagozaton is több mint 30 ezren váltottak jegyet.

Ha erre rávesszük azt a néhány protokolljegyet, és azokat a rendezvényeket, amelyekre nem árultunk jegyet, legyenek azok szavalóestek, könyvvásári rendezvények vagy színházi éjszakák, akkor körülbelül 100 ezerre megy fel azoknak a száma, akik a színház valamilyen szolgáltatását igénybe vették” – fogalmazott a Nemzeti igazgatója a Székelyhon megkeresésére.

Gáspárik Attila hozzátette, a magyar tagozat is hozta a formáját, de a román tagozat látogatottsága sokat fejlődött önmagához képest, hiszen pár éve még évi kilencezres látogatottsága volt a Liviu Rebreanu Társulatnak. Rendezvények szempontjából most is a magyar tagozat áll jobban, Gáspárik Attila szerint ez érthető, ugyanis román kulturális rendezvények szempontjából sokkal nagyobb a kínálat Marosvásárhelyen. Amúgy úgy véli,

magyarok is látogatják a román tagozat előadásait és fordítva: románok is a magyar előadásokat, hiszen feliratozzák őket.

Számok tekintetében azt tudta még elmondani az igazgató, hogy a jegyeladás 81 százalékban fedte a nézőteret. A legtöbbet játszott előadásuk a Kő, papír, olló volt, amely egy osztálytermi színházi előadás, és amellyel végre a Tompa Miklós Társulat is kilépett a kereteiből, alternatív terekben kezdett játszani: kivonult az iskolákba és interaktív módon beszélgetésekkel, a színház eszközével igyekezett feldolgozni olyan problémákat, amelyek érintik a fiatalokat, a szülőket, tanárokat.

Közönségsiker szempontjából pedig az Agatha Christie A láthatatlan hóhér „…és már senki sem!” című krimije volt a legnépszerűbb, amelyet tizenhétszer tűztek műsorra, és mindannyiszor telt ház volt a nagyteremben.

Amennyit a pénztárcájuk engedett

„Művészileg mindig szubjektív az évad értékelése, ha ilyen sokan jöttek, nem lehetett olyan rossz. Én személy szerint el tudtam volna képzelni egy művészileg gazdagabb programot, de ennyire engedte a pénztárcánk” – mutatott rá Gáspárik. Kifejtette, nagyon nagy anyagi gondjaik voltak már az év végén,

a szilveszteri bemutatót is azért ő rendezte, mert nem tudtak rendezőt megfizetni rá,

és amikor azt hitték, rosszabb már nem jöhet, kiderült, hogy mégis. „A fizetések nagyon jók, de a költségvetés négy hónap késéssel jött, és a kért összegből több mint ötven százalékot vágtak le, ami a produkciós költségeket illeti, ráadásul úgy, hogy mi már költekeztünk az első négy hónapban. Éppen ezért most úgy nézünk ki, hogy idén nem lesz több bemutatónk, de legalábbis pénzért nem.

{A}

Én nem szeretek panaszkodni, mostanáig falaztunk is a kormánynak, vasárnap Bukarestben tüntettek a Bukaresti Nemzeti Színház tagjai, mi pedig szolidárisak vagyunk valamilyen módon, ugyanis szeretnénk felhívni a kormány és a minisztérium figyelmét a helyzetünkre” – fogalmazott a marosvásárhelyi teátrum igazgatója, hozzátéve, a költségvetési problémák miatt az intézmény kénytelen volt felfüggeszteni az idei évadra tervezett Henrik Ibsen: Nóra és Krysztof Kieslowski/Norbert Rakowski: Tízparancsolat című produkciók gyártását, így ezekkel „adós maradt a közönségnek” a Tompa Miklós Társulat.

A következő évadról megtudtuk, többféle tervet dolgozott ki az intézmény vezetősége, tárgyalások folynak más színházakkal, hogy koprodukcióban hozzanak létre előadásokat, felújítanak népszerű előadásokat, mint amilyen például a Fekete Péter, és keresik a megoldásokat a gondokra. Évadtervet is többet állítottak össze, ha lesz költségvetés-kiegészítés és emelik a büdzsét, arra is van egy változat, de ha nem lesz plusz pénz, hanem túlélésre kell berendezkedni, arra is.

„Kiszámíthatóságot szeretnénk a legjobban a következő évadban, azt hogy tudjuk, miből mennyi van, hogy azt tudjuk beosztani. Ugyanakkor több szolidaritást várunk a politikumtól, illetve az önkormányzatok részéről empátiát” – összegzett a színigazgató.