Ahol az emberek a medvéket, a medvék pedig egymást kergetik

Iszlai Katalin 2019. június 30., 12:32

Az odalátogatóknak meglepetés és élmény, a tusnádfürdőieknek azonban megszokott, mindennapos tény, hogy a városban szinte nagyobb gyakorisággal tűnik fel egy-egy medve, mint más városokban egy kóbor eb. Szombat késő este a fürdővároson átautózva öt medvével is találkoztunk: három nagyobb példánnyal és két boccsal.

Fotó: Pinti Attila

Az első medvére akkor figyeltünk fel, amikor Kovászna megye irányából Csíkszereda felé haladva Tusnádfürdő központjába érkeztünk: a nagyvad az úttesten állta el utunkat, majd némi tétovázás után beszaladt a fák közé.

Az első döbbenet után egy közeli szálloda parkolójából egy állatriasztó eszköz csattogó hangjára lettünk figyelmesek. Hamarosan azt is láthattuk, mi ennek az oka: a közelben egy kétbocsos anyamedve tűnt fel. A szálloda alkalmazottai a vendégek – akik közül többen is az erkélyekről figyelték a történéseket – biztonsága érdekében

kiabálva, elektrosokkolóval igyekeztek elkergetni a vadakat.

Fotó: Pinti Attila

A medvecsalád aztán a rövid „üldözést” követően a Millennium Park alsó, szálloda alatti részében állapodott meg. Kívülállóként riasztó volt látni, ahogy a gyanútlan gyalogosok végigsétáltak a közeli járdán, mit sem sejtve, hogy szinte karnyújtásnyira ott áll mellettük a medvecsalád. Figyelmeztetésre azonban idő sem volt, hiszen

miközben ezt a jelenetet néztük az út jobb oldalán, a bal oldalon feltűnt egy újabb medve.

Utóbbi komótosan elindult a vasútállomás elé elhelyezett medvebiztos szeméttárolók felé, ahová többen is autóval követték. Odaérve a kisebb testű medve az összesereglettek legnagyobb örömére több „látványos mozdulatot” is bemutatott, felmászott a szeméttárolók tetejére, majd az egyik szelektív kuka belsejében kötött ki. Ott egy ideig békésen falatozott, néha ki-ki dugta a fejét, hogy mi se unatkozzunk. A „meghitt hangulat” azonban egy pillanat alatt szertefoszlott, amikor a medve megérezte, hogy egy nagyobb példány közeledik a szeméttárolók felé.

Fotó: Pinti Attila

A medve–medve együttélés és az élelemszerzés nehézségeit jól tükrözte, ahogy a kisebb kétségbeesetten próbált kimászni a kukából, de csak az utolsó pillanatban sikerült, hiszen amint kiugrott, meg is érkezett a felbőszült nagyobbik. Erre az előbbi villámgyorsan felmászott egy közeli fára, amit a bámészkodók szájtátva néztek végig. Aztán ismét visszaállt a béke, a nagyobb példány falatozásba kezdett, a kisebb pedig egészen addig a fán maradt, amíg a nagyobb el nem hagyta a helyszínt. Utóbbi is okozott meglepetéseket, a legnagyobbat talán akkor, amikor

felborította az üveg gyűjtésére kihelyezett szelektív tárolót.

A legmegdöbbentőbb mégsem ez volt, hanem a helybéliek hozzáállása a történésekhez.

Fotó: Pinti Attila

Az események során többször is figyelmeztettük őket, hogy vigyázzanak, mellettük vagy fölöttük van a medve, a válasz azonban mindig annyi volt:

már megszoktuk.

Ez történt akkor is, amikor egy fiatal fiúnak szóltunk, vigyázzon, mert a közvetlen közelében egy medve épp mászik le a fáról. A fiú vállat vont, majd folytatta útját, és így tett a medve is, így végül az út két oldalán szinte párhuzamosan haladtak egymás mellett.

Fotó: Pinti Attila

{A}