Látványos előfutamokkal hangolnak a fináléra a Székely Vágtán

Bíró Blanka 2019. június 29., 19:08

Kilencedszer zúgott fel szombat délben a Klapka-induló a maksai Óriáspince-tetőn, ahol a Székely Vágta versenyzői fogadalmat tettek a sportszerű futamok mellett. Meg is vannak az előfutamok győztesei, Farkaslaka, Előpatak, Csíkdelne és Kovászna lovasai döntőznek vasárnap.

Fotó: Beliczay László

A Vágta főkapitánya átvette Tamás Csabától, Farkaslaka képviselőjétől, a tavalyi Székely Vágta győztesétől az 1845-ös mintázatú lovastiszti vándorszablyát, amelyet újabb egy évre az idei győztesnek ad majd át. Nagy József nyitóbeszédében a Székely Vágta „úttörőinek”, a helyi hagyományőrző lovasoknak, a székelyföldi lovardák tulajdonosainak, versenyzőknek, lótulajdonosoknak köszönte meg, hogy „hittek abban, összefogásukból közös öröm születhet”.

Szintén a székelyföldi lovastársadalomnak mondott köszönetet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, felidézve, kilenc évvel ezelőtt azért fogtak össze, hogy újra naggyá tegyék a székely lovaskultúrát.

Felértékelődött a lovas hagyományok megőrzése, ezt kell megőrizni és továbbadni, a Székely Vágta jelenleg az egyik legjobb eszköz erre a célra – szögezte le köszöntőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Fotó: Beliczay László

Székely Vágta: Farkaslaka, Előpatak, Csíkdelne és Kovászna a döntőben

Négy előfutamból került ki a vasárnapi döntő mezőnye: Farkaslaka, Előpatak, Csíkdelne és Kovászna lovasa bizonyult a legjobbnak. Antal Csaba Csíkdelne képviseletében először induló versenyzőként került a döntőbe, Fazakas János Alpár Kovászna színeiben, Bartha Ferenc Előpatak képviseletében, valamint a tavalyi győztes Tamás Csaba Farkaslaka színeiben szintén döntős.

Az első előfutamban Gidófalva, Kézdivásárhely, Kézdialmás és Farkaslaka versenyzői indultak. A Kézdivásárhelyt képviselő Ugron Attila startolt a legjobban, de

a tavalyi bajnok már az első félkörben átvette a vezetést, és meg is tartotta.

A második előfutamban Maksa, Lemhény, Előpatak és Szotyor lovasa küzdött. A lemhényi Zsigmond János a legeredményesebb versenyzőnek számít a vágták történetében, új lova azonban nem volt elég erős, így csak a negyedik helyen végeztek.

Fotó: Beliczay László

Előpatak színeiben Bartha Ferenc és Pasadena már a startnál az élre tört, és megnyerte az előfutamot.

A harmadik előfutam rögtön a startnál egy bukással indult, Csíkszépvíz képviselője, Orbán István leesett a lóról, így le kellett állítani a versenyt. A futam innentől Gyergyószentmiklós, Sepsikőröspatak és Csíkdelne között dőlt el, és

a Csíkdelnét képviselő Antal Csaba és Shaba páros győzelmével ért véget.

A negyedik előfutamban már csak hárman indultak, miután a kilyéni versenyző visszalépett. A sepsiszentgyörgyi Nagy Csongor Bizant 8C hátán ígéretesen kezdett, az erdőszentgyörgyi György Mátyás Csillaggal felzárkózott, végül

mindkettőjüket megelőzte Fazakas János Alpár Pillangó nevű lován, Kovásznát képviselve.

Fotó: Beliczay László

Góbé Futam: Csíkszentkirály, Bereck és Kászonaltíz lovasa a döntőben

Kelemen Sándor Géza és Viktor, Mojzi Árpád és Amira, valamint Ferencz Árpád és Tajga bizonyultak a legjobbnak a házi versenynek számító Góbé előfutamokban. Három előfutamot sorsoltak, a vasárnapi döntőbe a három győztes jutott tovább.

Az első előfutamban Barátos, Csíkszentkirály és Szotyor lovasai versenyeztek, a csíkszentkirályi versenyző már az első kör után magabiztos előnyt szerzett, amelyet meg is tartott a célig.

Fotó: Beliczay László

A második előfutamban Kézdivásárhely, Maksa és Bereck lovasai álltak rajthoz. A Kézdivásárhely színeiben versenyző Dudás Zoltán tavaly harmadik helyezett volt a Góbé Futamban, idén azonban rosszul startolt, így csak a második helyre futott be, a Berecket képviselő Mojzi Árpád Amira hátán lett a befutó.

A harmadik előfutamban Kilyén és Kászonaltíz képviselői futottak, az összeszokott Ferencz Árpád és Tajga lova Kászonaltíz képviseletében jutottak be a vasárnapi döntőbe. A Székely Vágta döntő futamait vasárnap 17.15-től tartják.

Fotó: Beliczay László

László Pál a legügyesebb huszár

A Székely Vágta ügyességi versenyében a gyergyószentmiklósi László Pál bizonyult a legjobbnak a közel kétperces „futamidejével”. Ezzel

már másodszor szerezte meg a legügyesebb huszár címet, hiszen tavaly is ő bizonyult a legjobbnak.

Erre a versenyre egy katonai hagyományőrző egység legfeljebb négy tagja nevezhetett be, korhű egyenruhában és fegyverzettel. A versenyzőknek egy előre elkészített akadálypályán kellett ügyességi, harcászati és lovassági feladatokat végrehajtaniuk, minél kevesebb hibát vétve, minél rövidebb idő alatt.

Fotó: Beliczay László

{A}