Chicagóból is hazajöttek „világtalálkozni”

Szász Cs. Emese 2019. június 29., 11:34

Szülővárosukkal, annak különleges arcaival és épületeivel ismerkedtek a Marosvásárhelyiek 7. Világtalálkozója első napján a résztvevők, akik szerte a nagyvilágból érkeztek: még Chicagóból is volt valaki, aki úgy gondolta, éppen most érdemes hazalátogatni, amikor „világtalálkoznak” a szülővárosában.

A világtalálkozó első állomása, Marosvásárhely emblematikus épülete, a Kultúrpalota Fotó: Haáz Vince

Péntek délelőtt több mint százan vártak arra, hogy Oniga Erika művészettörténész megkezdje a titkokkal fűszerezett Kultúrapalota bemutatóját. Az idei világtalálkozónak ugyanis egyik célja volt, hogy a résztvevők ismerkedjenek Marosvásárhellyel, ha itt élnek, ha nem. A Kultúrpalota titkaira pedig tényleg sokan kíváncsiak voltak, hiszen bevallva vagy nem,

a legszűkösebb történelmi ismereteken kívül legtöbben nem túl sokat tudnak az épületről,

még akkor sem, ha mindennap kétszer elmennek mellette, és legalább havonta valamilyen rendezvény miatt az épületet belülről is meglátogatják.

A Kultúrpalota titkait is meglesték Fotó: Haáz Vince

Márpedig Oniga Erika előadásán sok minden kiderült: az is, hogy mi volt az eredeti neve a Kultúrpalotának, hogy sokan csak kétemeletesre szerették volna, hogy „ne nyomja el a városházát”, hogy 600 ezer koronára tervezték, ám végül 2 milliós beruházás lett.

Sokan kíváncsiak, mit mond a művészettörténész Fotó: Haáz Vince

Részletesen megtekinthették a jelenlévők, hogy milyen domborművek, kőportrék vannak a Kultúrpalota homlokzatán, de még az is kiderült, hogy milyen vásárhelyi alakokról modellezték az előcsarnok festményeit, vagy hogy került rá Csaba királyfi a Tükörterem üvegablakira. Mivel

a szervezők kérése az volt, hogy a palota rejtett zugaiba is betekintést nyerhessenek a résztvevők,

Oniga Erika ezért a pincébe meg a vármegyeháza tornyába is felvitte az érdeklődőket.

Tucat vásárhelyi kiállítás Fotó: Szigeti Szenner Szilárd

A város történetével való ismerkedés Győrfi Zalán idegenvezetésével folytatódott, aki a barokk stílus marosvásárhelyi emlékeit mutatta be az érdeklődőknek, majd a középkori várat ismerhették meg a kutató szemével, ugyanis az idegenvezető szerepét Soós Zoltán régész játszotta, aki évek óta régészeti kutatásokat folytat a várban.

Ismerős arcok a fényképeken Fotó: Szigeti Szenner Szilárd

A nap folyamán még a Tucat vásárhelyi kiállítás megnyitója zajlott, a meglévő 24 mellé újabb tizenkét vásárhelyi arckép került, a fotókon szereplő városlakók pedig nemcsak szerepeltek, vallottak is arról, hogy mit jelent számukra vásárhelyinek lenni.

A Maros Művészegyüttes táncjátéka műsoron Fotó: Szigeti Szenner Szilárd

A világtalálkozó első napja gálaműsorral zárult, ezúttal a résztvevők a Maros Művészegyüttes Kicsi Svejk című gálaműsorát láthatták a Kultúrpalota nagytermében. Kirsch Attila főszervező szerint a gálaműsor ezúttal nyitóelőadás lett, hiszen idén először háromnapos a világtalálkozó: szombaton is egész nap zajlanak programok, és csak vasárnap vesznek búcsút egymástól a résztvevők.

Az esti gálaműsor is a palotában Fotó: Szigeti Szenner Szilárd

{A}