Végigénekelték-muzsikálták a hetet – koncerttel zárták a Legato-zenetárbort

Molnár Melinda 2019. június 28., 19:56

Napocskák, Halacskák, Pillangók csoportja; furulya-, hegedű-, zongoradallamok; közös éneklés, népi gyermekjátékok és megannyi élmény tükröződött az egyhetes zenetábor szabadtéri záró koncertjén a székelyudvarhelyi Zsibongó Napközi udvarán. 

Fotó: Barabás Ákos

Vigyázat, zene! – hirdették a kapun a hangjegyek. Hangszerhangok foszlányait visszhangozta a tájék. A zászlós felvonulás alatt még érződött a gyermekeken és a felnőtteken némi izgalom, hiszen

a kicsik közül többen életük első hangszeres fellépésére készültek.

{A}

Előbb kórushangon éltették a zenét, majd birtokba vették a zeneszerszámokat, hogy örömet szerezzenek családtagjaiknak, vendégeiknek, oktatóiknak és egymásnak. Taps és mosoly volt a jutalmuk.

Fotó: Barabás Ákos

2015 óta szervez zenetáborokat Székelyudvarhelyen és környékén a Legato Egyesület. „Célunk, hogy a hangszeren már tanuló kisdiákok oldott, élményszerű oktatással elmélyítsék, a kezdők pedig intenzív, szakemberek által koordinált programokon, minőségi hangszereken keresztül ismerhessék, és főleg szerethessék meg a klasszikus és népzenét – mondta el kérdésünkre Sófalvi Emese hegedűművész, tanár. – A  8-10 éveseknek szóló Legato zenetáborba idén 45 elemi iskolás iratkozott be. Szeretünk velük dolgozni, ez az a korosztály, amely már ismeri a zenei írás-olvasás alapjait, gyorsan tanul, nyitott és lelkes.” 

Fotó: Barabás Ákos

Hegedűt, furulyát vagy zongorát tanultak, kamarazenéltek, kórusban énekeltek és kézműves foglalkozásokon vettek részt. „A gyerekekkel kirándultunk, hangszerbemutatókon kipróbálhatták a tubától az orgonáig a hangszereket és utca zenéltünk is. Munkánkat önkéntesek is segítették, közülük sokan régi zenetáboros tanítványaink” – összegezte Sófalvi Emese.