Sok Hargita megyei háztartásban még mindig nincs áram a viharkárok miatt

Széchely István 2019. június 28., 13:27

Tizenkilenc Hargita megyei község számos háztartásában még pénteken délben sem volt áram a csütörtök éjszakai ítéletidő okozta meghibásodások miatt. A viharos szél több szakaszon is fákat döntött az útra Székelyudvarhely térségében, Csíkszéken pedig vonatok vesztegeltek a síneken.

Számos településen megszakadt az áramellátás a csütörtöki ítéletidőben. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Hargita megye minden részében hosszas áramkieséseket okozott a csütörtök esti ítéletidőt kísérő viharos erejű szél. Összesen 19 községből jelentettek meghibásodásokat, 1518 egyéni fogyasztó maradt áramellátás nélkül a megyében, az Electrica áramszolgáltató hét munkacsoportja dolgozik jelenleg is a meghibásodások kijavításán – tájékoztatott pénteken, kevéssel dél után Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője.

Nemcsak a középfeszültségű elektromos hálózaton okozott gondokat az erős szél, hanem a magasfeszültségű vasúti vonalon is. Csütörtök este kilenc órakor megszűnt a vasútvonal elektromos táplálása Tusnádfürdő és a Kovászna megyei Sepsibükszád között, emiatt két vonat nem tudta folytatni útját, az egyik Bükszádon, a másik Tusnádon vesztegelt mintegy másfél órát – tudtuk meg a szóvivőtől.

{K1}

Adrian Pănescu arról is beszámolt, hogy a csütörtöki viharos szél fákat döntött az útra a 13A jelzésű országút udvarhelyszéki szakaszán Székelyudvarhely és Farkaslaka között, valamint Máréfalván is. Emiatt

időszakosan csak félsávos közlekedés zajlott

az említett helyszíneken, ameddig az országos útügyi vállalat karbantartói az önkéntes tűzoltók segítségével feldarabolták és eltakarították az útra dőlt fákat.

Hargita megyében – a középrégió, valamint a keleti, nyugati és északi országrész további 25 megyéjével egyetemben – másodfokú, azaz narancssárga jelzésű, viharos időjárásra figyelmeztető meteorológiai riasztás volt érvényben csütörtökön kora délutántól a péntekre virradó hajnali órákig.

{A}