Eltérő árakkal kínálják a zöldséget, gyümölcsöt a székelyföldi piacokon

Iszlai Katalin 2019. június 28., 15:56

Paradicsom, paprika, uborka, padlizsán, barack, cseresznye, meggy és a nyári időszak slágergyümölcsei, a görög- és a sárgadinnye uralja jelenleg a székelyföldi piacokat. Az azonos kínálat viszont nem jelent egyforma árakat is, jelentős különbségek figyelhetők meg az egyes városok között.

Fotó: Gábos Albin

Vonzza a vevőket a nyári színes zöldség- és gyümölcskínálat a székelyföldi piacokon, csütörtöki terepszemlénk során láthattuk, hogy sokan nézelődtek és vásároltak a friss termékekből. Választékból nem volt hiány, az idényzöldségek mellett pedig megjelentek a legmelegebb évszak slágergyümölcsei, a görög- és a sárgadinnye is. Igaz, utóbbiakból idén mindenhol kevesebbet kínálnak, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt kisebb mennyiség termett.

Kedvező árak

Tizenöt-húsz éve ugyanazok a személyek árulják a görög- és sárgadinnyét a marosvásárhelyi piacokon. A vásárlókkal már ismerik egymást, köszönnek, érdeklődnek, beszámolnak arról, hogy mi várható a zöldség- és gyümölcstermést illetően Olténiában.

A paradicsom ára 3 és 5 lej között változik: az olcsóbb befőzni vagy lecsóba való, a drágább tovább eláll a kamrában – magyarázta az árus. Ugyanott zöldpaprika is kapható kilónként 4–5 lejért. A padlizsán kilóját 7–8 lejért adják.

{A}

A sárgadinnye kilóját 6 lejért lehet megvásárolni, de ami már túlérett, annak mérettől függően 2–3–4 lej darabja. A görögdinnyének 3,50–4 lejben mérik kilóját. A Dăbuleni-ből érkezők

a tavaly-tavalyelőtti 10–15 kilós dinnyékhez képest idén kisebbeket, 4–5–6 kilósakat kínálnak, és azokat is kettévágják, negyedelik, ha a vásárló nem akar egy egészet megvenni.

Reggel egy nagy rakomány sárgabarack is érkezett Nagyváradról. Az árus 6 lejért mérte kilóját, kóstolni is lehetett, kínálta:

ennek igazi jó barackíze van, nem mint a külföldinek.

Az őszibarackot 5 lejért adják, a cseresznyének 9 lej kilogrammja. Meggy kevés termett idén, a sok eső leverte, és ami maradt, az is hamar romlik – magyarázta egy árus, akinél 7 lejért lehetett megvásárolni az utolsó kilókat.

Fotó: Gábos Albin

Várni kell a befőzéssel

Székelyudvarhelyen csütörtökön kevés helyi termelő kínálta portékáit, ugyanis kedden van a piacnap, akkor jönnek a városba a környékbeli kisgazdák. Ettől függetlenül idénygyümölcsökből nem volt hiány, a barack a napokban jelent meg a standokon: a kajszinak 6, az őszibaracknak 7 lej kilogrammja.

Halmokban áll a kövér cseresznye is, néhány hete még 40 lejért kínálták kilóját, most már a jóval barátságosabb 15 lejes kilónkénti áron lehetett beszerezni. Néhol már meggyet is kapni (8 lejért kilóját), de a helyi cseresznyének és meggynek egyelőre híre sincs. A befőzéssel azért még érdemes várni, tudtuk meg,

a barack ára minden bizonnyal 2–3 lejjel olcsóbb lesz egy hónap múlva.

Ialomița, Giurgiu és Teleorman megyéből érkezett a legtöbb árus, ott már javában érik a paradicsom, mérettől függően 6–7 lejért adják kilóját. Padlizsán is van már, ennek 9–10 lej között mozog a kilónkénti ára, de nyilván a szezon derekán ez is olcsóbb lesz majd.

Nem kedvezett az időjárás a dinnyetermesztőknek, az esőzések miatt későn kezdett érni a gyümölcs. Csütörtökön a székelyudvarhelyi piacon csupán egy helyen kínáltak dinnyét: a görögdinnye kilóját 3,5 lejért, a sárgadinnyét pedig kilónként 7 lejért árulta a teleormani termelő.

Fotó: Barabás Ákos

Kevés a dinnye

Széles kínálat várja a vásárlókat a csíkszeredai napi piacon, ahol a székelyföldi termelők mellett Ialomița, Giurgiu és Vráncsa megyéből érkezők is kínálták portékáikat, igencsak változó áron. A meggy kilogrammját például egyik standnál 5 lejért, a másiknál viszont már 10 lejért árulták. A paradicsom kilónkénti ára 5 és 8 lej között változott, a paprikáé 7–8 lej, az uborkáé pedig 3–4 lej között. Padlizsánt is lehetett találni 8–10 lejes áron.

A gyengébb dinnyetermés a csíkszeredai piac kínálatán is meglátszott, a korábbi évekhez képest jóval kevesebb volt mindkét fajtából. A sárgadinnye kilogrammjáért 8 lejt kértek, a görögdinnye kilóját pedig 5 lejes áron adták, de mindkettőből lehetett kisebb vagy félbevágott darabokat is választani. A cseresznye kilogrammja még mindig sokba került, 12–15 lejért lehetett megvásárolni.

A csíkszeredai piac sztárja egyértelműen a kajszibarack volt csütörtökön, amely szinte minden második asztalnál megvásárolható volt 8–10 lejes kilogrammonkénti áron.

Fotó: Gábos Albin

Ami olcsó, az gyenge

Újra megírják az újságba, hogy drágul a piac, nevettek össze a sepsiszentgyörgyi piacon az árusok a jegyzetelő újságírót látva. Egyébként itt a csíkszeredai piaccal ellentétben

szinte minden asztalnál egyformák az árak az azonos termékek esetében,

nincs értelme keresgélni: ami olcsóbb, az egyértelműen gyengébb minőségű. Mindenki úgy kínálja portékáját, hogy helyi vagy legalábbis hazai,

a csücskös paradicsom biztosan csak giurgiu-i,

az eper szatmári. A legtöbb standon a paradicsom kilogrammja 6–7 lej, a padlizsáné ugyanannyi, míg a paprikáé 10, az uborkáé pedig 4 lej. Gyümölcs valamivel kevesebb van, az eper már eltűnt, múlt hét végén még 10–12 lejért kínálták. Ma már csak „ropogós” cseresznye volt 10 lejért, tehát 2–5 lejjel olcsóbban, mint néhány nappal ezelőtt, a „mézédes” sárgabaracknak pedig 6 lej volt kilogrammja.

A zöldségeket a környékbeli falvakból érkező termelők kínálják, a ceruzababból 10 lej egy kilogramm, a sárgarépa és a petrezselyem kötése 5–5 lej, a hagymáé 3 lej, de kilogrammra is lehet venni 7 lejért. Egy fej saláta 2 lej, a fűszernövények – kapor, petrezselyem, tárkony – kötése egy lejért kapható. A sepsiszentgyörgyi piacról sem hiányzott a görög- és a sárgadinnye, előbbi kilójáért 5 lejt, utóbbiért pedig 6–8 lejt kértek.

Fotó: Barabás Ákos