Vezetőt keresnek a csíkszeredai helyi rendőrség élére

Kovács Attila 2019. június 28., 21:51

Hamarosan kiírják a versenyvizsgát a csíkszeredai helyi rendőrség igazgatói tisztségének betöltése érdekében. További személyzetet csak ezt követően lehet majd alkalmazni.

Idén várhatóan megjelennek a helyi rendőrök Csíkszereda utcáin. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Márciusi ülésén fogadta el a csíkszeredai önkormányzat a helyi rendőrség működési szabályzatát, miután a Köztisztviselők Országos Ügynökségétől (Agenția Națională a Funcționarilor Publici – ANFP) megkapták az álláslistához szükséges jóváhagyást. Most újabb jóváhagyásra várnak, ugyanettől az intézménytől – tájékoztatott kérdésünkre Füleki Zoltán alpolgármester. Ezúttal

a helyi rendőrség igazgatói tisztségének betöltése érdekében szükséges versenyvizsga kiírásáról van szól, ami várhatóan rövid időn belül megtörténhet.

Az igazgató személyének kiválasztása után az ő feladata lesz az álláskeret további feltöltése, a megfelelő személyek kiválasztása. Ezzel párhuzamosan, egy adminisztrációs feladatokkal megbízott személy alkalmazása után lehet elindítani a felszerelések, egyenruhák beszerzésének folyamatát – tudtuk meg.

{A}

Fokozatosan bővülő létszám

,,A költségvetésben megvan a pénz, de a procedurális lépéseket végre kell hajtani” – ismertette az alpolgármester, aki szerint

legalább két évbe telik, amíg a helyi rendőrség személyi állománya teljessé válik.

Korábban az is elhangzott, hogy a helyi rendőrség ideiglenesen a városházán kapna helyet, a testület megalakulása után keresnek majd megfelelő székhelyet számukra. Első körben várhatóan 12 személyt alkalmaznak, akiknek a Belügyminisztériumhoz tartozó rendfenntartó intézmények által szervezett három hónapos elméleti és gyakorlati képzésen is részt kell venniük.

Az elfogadott szabályzat szerint az igazgatóval együtt összesen 34 személyt lehet felvenni, az álláskeret további feltöltése később történik meg.

Feladataik közé tartozik majd a távfelügyelet – a közterületi kamerák követése,

a közrend biztosítása, a közlekedés és az építkezések felügyelete, ugyanakkor a környezetvédelemre, kereskedelemre vonatkozó előírások alkalmazását is ellenőrzik.

A helyi rendőrség kötelékébe jelentkezőknek egészségügyi, pszichológiai, illetve fizikai teszteknek kell megfelelniük, feltétel a büntetlen előélet is.

A külön jogi személyiséggel rendelkező, helyi költségvetésből finanszírozott rendfenntartó intézmény a nagyobb székelyföldi városok közül Csíkszeredában utolsóként alakul meg – Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy mellett Gyergyószentmiklóson és Kézdivásárhelyen is működik már helyi rendőrség.