„Nem hagyjuk a temetőt!” – tüntetés Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2019. június 27., 21:11

Itthon vagyunk! – skandálta a több száz fős tömeg csütörtökön délután Sepsiszentgyörgy főterén az úzvölgyi temető védelméért szervezett tüntetésen. 

Fotó: Bíró Blanka

A megmozduláson az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői is részt vettek,

Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról és Marosvásárhelyről is érkeztek tiltakozók.

A tömegben székely zászlókat, Kegyeletsértés, Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt, Nem hagyjuk a temetőnket, Mondjon le a prefektus feliratú táblákat emeltek magasba.

Fotó: Bíró Blanka

„Nem lehet jövőt építeni egymás múltjának tisztelete nélkül” – fogalmazott Benedek Erika, a néppárt Kovászna megyei önkormányzati képviselője, aki kettős mércéről, jogfosztásról, szimbolikus térfoglalásról beszélt. Mint mondta,

ennek az országnak nem volt elég száz év, hogy a határain belül levő területeket magáénak érezze.

Hangsúlyozta a magyar vezetők felelősségét, és hogy a sepsiszentgyörgyi összefogás mérce kell legyen.

{A}

Tulit Attila, az SZNT képviselője rámutatott, az Úzvölgye az erdélyi magyar jogfosztások gyűjtőfogalmává vált, benne van a marosvásárhelyi orvosi egyetem, a katolikus gimnázium, az elorzott utcanevek, házak, a meghurcolt és elítélt fiatalok, saját gyámoltalanságunk, hiszékenységünk.

„Az úzvölgyi temető eredeti állapotának visszaállítását követeljük, ebben nem lehet kompromisszumot kötni a két állam közti tárgyalások során” – szögezte le beszédében Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke. „Mi vagyunk a sértett fél, akik törvénytelenséget követtek el, vállalják a következményeket!” – mondta.

Fotó: Bíró Blanka

Az erdélyi magyar közösséget az elmúlt egy hét alatt ért sérelmek felsorolásával kezdte beszédét Csomortányi István, a néppárt elnöke. Nemcsak az úzvölgyi temetőben a törvénytelenségek elfedésére tett kísérletekre mondott példát, hanem a nyelvi jogokat csorbító közigazgatási törvénykönyvre, az ozsdolai közbirtokosság erdeinek visszaállamosítására tett kísérletre is kitért. Rámutatott, többen bírálták, hogy elhamarkodottan szervezték meg a tüntetéseket, nem egyeztettek eleget, de mint mondta,

nincs tétovázásra való idő, hiszen Romániában állami szintre emelkedett a magyarellenesség.

Az elmúlt harminc évben a közösségi célok közül egy sem valósult meg, az Úzvölgye pedig megmutatta a Bukarest vezette Románia igazi arcát – fogalmazott a politikus.

Fotó: Bíró Blanka

A magyarság felelősségét is boncolgatta, meglátása szerint „célt tévesztettünk, már nem az autonómia kivívása, a szabad közösség építkezése a cél, hanem hogy négy évenként elérjük az 5 százalékot”. A célt összekevertük az eszközzel – mondta Csomortányi István.

„Ne bántsd a magyart!” – ismételte meg a május 12-ei, Úzvölgyében tartott ökumenikus istentisztelet felhívását Incze Zsolt református esperes, arra kérve, hogy egymást se bántsuk. „Önmagunkat marcangoljuk szét, egymást nagyon tudjuk szidni. Ha magyar, ne bántsuk! Akkor sem ha elöljáró, ha más pártnak a tagja! Támogassuk egymást!” – hangsúlyozta a lelkipásztor.

Az egyórás megmozduláson több dalt előadott a Messzehangzó együttes. A tüntetés az egymás kezét fogó résztvevők imájával, a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult.