Bringaösvény-építő kalákára verbuválnak

Kovács Eszter 2019. június 28., 12:11

Csupán kétszáz méter: ekkora távon kell befejezni a Budvártető alatti bringaösvényt, amelyen júliusban már kerékpárversenyt is tartanának. A hosszú távú cél azonban ezen túlmutat: egybefüggő kerékpáros utat alakítanak ki Székelyudvarhely körül.

Néhány talicska és sok órányi önkéntes munka. Így épült az első szakasz, már csak kevés van hátra Fotó: Szekler Teker/Facebook

Az Élhető Udvarhely munkacsoport (melyet négy helybéli civil szervezet működtet) célja a nevéből adódóan egyértelmű: élhetőbb, egészségesebb várossá tenni Székelyudvarhelyt, megmozgatni, a városból kimozdítani a helyieket.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány koordinálásával létrehozott civil kezdeményezés idén a Budvár-tanösvény mentén húzódó gyalogos túraútvonal mellett alakít ki bringaösvényt: a gyalogos útvonal mintegy 37 kilométeres, a kerékpáros – ha minden szakaszt összekötnek – ennél néhány tíz kilométerrel hosszabb.

{A}

Szép, családok számára is teljesíthető, körbebringázható útvonal

– jegyzi meg Simon Szilárd. A Szekler Tekere kerékpáros mozgalom tagjától megtudtuk: tavaly a Budvár alatt már rendeztek egy kisebb kalákát, illetve néhány hete mintegy 30 önkéntessel dolgoztak az útvonal kiépítésén.

Rövid szakasz nagy nehézségekkel

„Most konkrétan egy, a Budvár-tetőre vezető mintegy egy kilométeres szakaszról van szó: az ösvénynek ez a része eredeti állapotában túl meredek lett volna a kerékpárosoknak, így 700 méteren szerpentineket alakítottunk ki, illetve 300 méteren rendbe tettük az utat” – sorolta Simon Szilárd. A munka igen megterhelőnek bizonyult: a terep sáros volt, a mintegy 80 centiméter széles ösvény alapozását ugyan gépek végezték, viszont az útvonal lekövezése az önkéntesekre marad. „A sár miatt volt szükség a kavicsozásra, ezt pedig talicskákkal és lapáttal csináltuk” – meséli a szervező.

Fotó: Szekler Teker/Facebook

A befejezésig mintegy 200 méter hibádzik, ezért

szombaton ismét lesz bringaösvény-építő kaláka: reggel kilencre várják az önkénteseket a Bethlenfalvi úti töltőállomáshoz, innen tekernek majd közösen a kaláka helyszínére.

Csatlakozni a Budváron is lehet, 10 órakor. A szervezők felhívják a figyelmet, minden részvevő vigyen magával munkaruhát, lehetőleg bakancsot vagy csizmát, illetve munkavédelmi kesztyűt. A részvevők ebédet kapnak, illetve pólót is.

Fotó: Szekler Teker/Facebook

Versenyre várnak

Miután elkészül, a bringaösvény nem marad sokáig kihasználatlanul: az Élhető Udvarhely munkacsoport július 6-án, szombaton kerékpárversenyt rendez a helyszínen. A Budvár XC elnevezésű MTB verseny útvonala a Budvár alatti Csicser farmról indul és ide is érkezik vissza. A versenytáv három körből áll: egy versenykör 10 kilométeres, amelyet a versenyzők háromszor tehetnek meg. Nemcsak tapasztalt bringásokat várnak, hiszen a verseny-rangsor kategóriákon belül a megtett körök számának függvényében, illetve a megtett körökön belüli idősorrendben történik majd. További részletekről, illetve a benevezésről az esemény Facebook-oldalán, valamint a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány honlapján lehet olvasni.