Égető főépítészhiány Háromszéken

Bíró Blanka 2019. június 27., 21:59

A következő hetekben Kovászna megye nagy részében leáll az építkezési engedélyeztetés, mert nincs, aki a dokumentumokat aláírja.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Archív Fotó: Kocsis B. János

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, néhány napja felmondott a megyei főépítész, ezt időben tudták, így meg is meghirdették a versenyvizsgát, de a határidőig nem jelentkezett senki.

A gond az, hogy a háromszéki községek 75 százalékának sincs urbanisztikai szakembere, így egy korábbi megállapodás értelmében a megyei tanács bocsátja ki az építkezési- és bontási engedélyeket, az urbanisztikai bizonylatokat.

Azokon a településeken, ahol van területrendezéssel foglalkozó köztisztviselő, a polgármester kiállíthatja az engedélyt a lakóházak építésére, lebontására, átalakítására, ahol viszont nincs, a törvény lehetőséget biztosít, hogy a megyei önkormányzat munkatársai átvállalják ezt a feladatkört.

{A}

Kovászna és Kézdivásárhely városokban szintén hasonló a helyzet, sőt napokon belül Barót városa is főépítész nélkül marad, így az erdővidéki városból is a megyéhez kerül az engedélyeztetés. Tamás Sándor a háromszékiek megértését kéri. Rámutatott,

keresik a megoldást, de a következő két hétben biztos nem tudnak kiállítani egyetlen engedélyt sem.

A munkatársaik folyamatosan végzik a hatalmas volumenű munkát, de a dokumentumokat nem tudják kiadni, mert nincs, aki azokat aláírja. A tanácselnök rámutatott, a bérek megnövekedtek a közszférában, egy főépítész nettó hétezer lejt kereshet, ám szigorították a szabályozást, emiatt sem akad a meghirdetett állásokra jelentkező. A tisztséget ugyanis csak az töltheti be, aki szerepel a szakmai nyilvántartásba, oda pedig nem könnyű bekerülni – részletezte Tamás Sándor.

Ez nem háromszéki sajátosság, az egész országban gond van, nincs elég építész a közszférában. A nyilvántartás egyre szűkül, akik bekerülnek inkább a magánszférában dolgoznak több pénzért

– mondta a háromszéki közgyűlés elnöke. Kezdeményezték a jogszabály módosítását, ám az nem került a kormány napirendjére.