Megnyílnak az örmény házak kapui Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2019. június 27., 19:27

Gyergyószentmiklós főtere és a mai Márton Áron utca az örmény családok építkezései által lett olyan, amire ma az egész város büszke lehet. Azonban kevesen ismerik, hogy mi is van a szépen felújított vagy romosodó homlokzatok mögött. Szeptemberben egy napra láthatóvá válnak az ott rejtőző értékek.

A kezdeményezők. Közelebb hoznák egymáshoz az embereket Fotó: Gergely Imre

Bejön? –  teszi fel a kérdést az a gyergyószentmiklósi civilek által kezdeményezett mozgalom, amelynek célja, hogy a még meglévő örmény örökséget megismertesse azokkal is, akik még nem járhattak az örmény családok által épített mai is impozáns épületekben. Az ötletgazdák kifejtik, az épített örökség megbecsülése mellett fontos szempont, hogy az emberek nyissanak egymás felé.

Egyre jellemzőbb az elidegenedés, és a zárkózottság a város társadalmában is, cél, hogy ezen változtassanak a házak megnyitásával.

Szeptember 7-én rendezik idén a lassan hagyományossá váló örmény fesztivált, és ehhez kapcsolódik majd ez az új kezdeményezés.

Főtéri házak: az örmény családoknak köszönheti Gyergyószentmiklós Fotó: Gergely Imre

Azt szeretnék, ha az örmény házakban élők beengednék a lakásaikba az embereket, mesélnének arról, hogy az adott helyen kik éltek, milyen érdekes események helyszínei voltak a lakóterek,

előkerülnének régi fényképek, és láthatóvá válnának olyan 100 éves, vagy még öregebb tárgyak, amelyek nemzedékeken át a házakban élőkhöz tartoztak – fejtette ki Fórika Krisztina, az egyik kezdeményező. Ő maga is egy ilyen ingatlanban él, és nyilván, az egyike lesz azoknak, akik ajtót nyitnak majd.

{A}

Ugyanakkor már az is komoly jelentőségű volna, ha a lakásokba nem is, de az udvarokba már beléphetnének a vendégek, és megcsodálhatnák az utcáról nem látható építészeti értékeket, amelyeket ezek a házak hordoznak – fejtették ki a szervezők.

És hogy ne csak a falak, ablakok díszítéseit, faragványokat láthassanak az érdeklődők, az is szándék, hogy erre a napra, programokkal töltsék meg az udvarokat, hogy azok

akár művészeti kiállítások, akár kisebb zenei koncertek, vagy más közösségi, kulturális programok helyszínévé váljanak.

Kutatásokhoz, szervezéshez várnak önkénteseket

A Bejön? Nyitunk a városra rendezvény kezdeményezői önkéntesek csatlakozását várják. Olyanokat, akik részt vennének egyes épületek múltjának, történetének feltárásában, az építők, és azokban élő családok megismertetésében. Levéltári kutatást, és főként lakókkal való beszélgetéseket jelent ez a feladat.

Várják továbbá azokat is, akik az esemény napján élettel, programokkal töltenék meg az udvarokat, vagy javaslatuk lenne erre. Ők lennének azok, akik a lakókkal közösen kitalálják és kivitelezik az adott programot.

Felújítva, de romosan is impozánsak a városközpont házai Fotó: Gergely Imre

A fotósok felé is felhívás szól: egy workshopot szerveznek, amely során fényképek készülnek az örmény épületekről. Végül pedig a kutatómunkák eredménye és a fotók egy kiadványban fognak megjelenni.

Amint Elekes István, a kezdeményezők egyike elmondta, az Urbact Európai Területi Együttműködési Program révén megvalósuló rendezvény csak az első lesz a sorban. A következő években további kisebb városrészeket nyitnának meg a közönség számára. Szóba jött az egykori öntőde gyártelepe, vagy akár a Békény menti rész, vagy éppen a felszegi gazdálkodók portái is.