Válságos helyzetben a székelyudvarhelyi távhőszolgáltató

Fülöp-Székely Botond 2019. június 27., 15:13

Nagy veszteségeket termelt az elmúlt időszakban a székelyudvarhelyi Urbana Rt., ezért tanácshatározattal növelték volna a lakossági hőenergia árát, ám ennek egyelőre gátat szabott az RMDSZ-frakció a csütörtöki önkormányzati ülésen.

Mike Levente (kék ingben) szerint nem biztos, hogy jó határozatot hoztak legutóbb Fotó: Barabás Ákos

Mike Levente (MPP) a napirendi pontok megtárgyalása előtt bejelentette, hogy lemond a konzultatív jelleggel megalakított műszaki bizottságban betöltött tagságáról. Szerinte ugyanis nem biztos, hogy megfelelő határozatot szavazott meg a testület a múlt havi ülésen, amikor egyetértettek a Cekend-tetői 22 hektáros mezőgazdasági terület – ahol a szeméttelep is működik – rendeltetési céljának megváltoztatásáról. Ezért egyébként 110 ezer lejes illetéket kell fizetnie az önkormányzatnak. Véleménye szerint régiek voltak a kapcsolódó előterjesztésben szereplő tervek, ráadásul

az ő álláspontját figyelmen kívül hagyták.

Venczel Attila jegyző emlékeztette, a törvény két évig lehetőséget biztosít, hogy rendezzék a törvénytelen építkezések ügyét, ezt pedig ki kell használni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a terület rendeltetési céljának megváltoztatásáról a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság döntött, a mezőgazdasági minisztérium beleegyezésével. Székelyudvarhelyen csak az eljárás megkezdésébe egyeztek bele a városatyák.

Az infrastruktúra kiépítése után tovább fejlesztenék a Szejkefürdőt. Archív Fotó: Veres Nándor

Bíró Jolán a Szejkefürdőn tervezett welnessközpontról beszélt. Mint mondta, idén megvalósult a víz- és szennyvízhálózat kiépítése, valamint befejeződött a források és a földalatti gázok vizsgálata is. Reméli, hogy őszig megkapják a kitermeléshez szükséges engedélyeket. Ettől függetlenül

turisztikai övezetté kell minősíteni a Szejkefürdőt, hiszen csak akkor lehet pénzforrásokat bevonni a wellnessközpont létrehozásához.

Az Urbana Rt. igazgatója, Hadnagy Gábor arról számolt be, hogy válságos helyzetben van a távhőszolgáltató, jelentős veszteséget termel. A helyzet szerinte azért alakult ki, mert most

már csak a hőenergia előállítását végzi

– korábban több más közszolgáltatást is kivettek a hatásköréből –, amely csak az év felében jelent bevételt.

Egyelőre nem emelték a távhőszolgáltatás árát. Részletesebben kielemzik az Urbana Rt. helyzetét, és csak utána döntenek a válságkezelésről Fotó: Barabás Ákos

Mindemellett a nyersanyag megvásárlásának és a hőenergia előállításának költsége sincs összhangban az eladási árral, hiszen korábban egy helyi határozattal csökkentették azt. Éppen ezért az energia árának 37 százalékos növelését javasolta az igazgató, továbbá szerinte az is megoldás lehet a válság kezelésére, ha további közszolgáltatásokkal bízzák meg a vállalatot.

Ezzel nem értett egyet az RMDSZ-frakció, amelynek elnöke, Derzsi László kijelentette, konkrét stratégiát vár el a szolgáltatás további működtetésére, hiszen el szeretné kerülni a későbbi törzstőkeemelést. Ezután

heves vita alakult ki az önkormányzati képviselők között,

amelynek egy szünet vetett véget. Arról visszatérve Derzsi bejelentette, rendkívüli közgyűlést tartott az Urbana Rt. és visszavonták az áremeléssel kapcsolatos kérésüket. A szolgáltató vezetőtanácsától ugyanakkor üzleti tervet és a válsághelyzet kezelésével kapcsolatos elképzeléseket vár el tizenöt napon belül.

Nem mondanak le Udvarhelyen a babakelengye-programról. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Lőrincz Edit, az MPP–EMNP-koalíció képviselője újabb javaslatot terjesztett elő a babakelengye-program megvalósítása érdekében. Eszerint már nem vásárlási utalványt adna az önkormányzat az újszülöttek szüleinek, hanem pénzzel segítenék őket. Az előző határozathoz képest ráadásul más törvényekre is hivatkozik.

Venczel Attila kijelentette, ugyan egyetért a törekvéssel, de szakemberként negatívan kell véleményeznie. A képviselők ettől függetlenül elfogadták a határozatot.

{A}

A városháza szeretne ugyanakkor vásárolni egy 41 hektáros területet, amely a Szarkakő, illetve a Budvár közelében található – fejtette ki Sándor Alpár, a mezőgazdasági osztály vezetője. A cél az lenne, hogy az évek folyamán beerdősítsék a területet, ami a klímaváltozás okozta kellemetlenségek mérséklése, illetve a tűzifa kitermelése szempontjából is hasznos lenne.

A határozat egyelőre a megvásárlási eljárás megkezdéséről szólt, ennek ellenére az RMDSZ nem szavazta meg a tervezetet, mondván, hogy ennél fontosabb területek is vannak Székelyudvarhelyen, amelyeket meg kellene vásárolni. Konkrétan a Székely Támad-vár körüli ingatlanokra gondoltak.

Fotó: Barabás Ákos

A képviselők támogató szavazatai mellett fejlesztési céllal több területet is közvagyonba vettek a Nárciszrét, a Cserehát, a Farcádi és a lejtő utcákban. Mindemellett engedélyezték a gázvállalatnak, hogy vezetékeket helyezzen a földbe a Hunyadi János, a Sólyom és az Orbán Balázs utcákban, valamint a Bethlenfalvi úton. Elfogadtak ugyanakkor egy tervezetet a fiatal családok által használt ANL-tömbházlakások kataszteri dokumentációjáról is, amely előfeltétele a lakrészek eladásának.

Gálfi Árpád polgármester tudatta, feljelentést tett valaki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályon a trágyatelep felé vezető út megépítése ügyében. Hozzátette, egyelőre nem tudja, hogy ki volt a feljelentő, de arra emlékszik, hogy melyik képviselő-testületi tag emelt kifogásokat az ügyben a korábbi önkormányzati üléseken.