Bár sújtotta az árvíz, mégis elkezdődik a nyári évad a mikházi csűrszínházban

Szász Cs. Emese 2019. június 27., 15:01

Nemrég még az árvíz pusztított a Mikházi Széllyes Sándor Csűrszínházban, s az egész nyári színházi évad veszélyben forgott, de a gyors beavatkozásnak, javításoknak köszönhetően ismét használható a nyári színház, így pénteken meg is kezdődnek a Csűrszínházi Napok.

A mikházi csűrszínház épületére sok javítás vár idén Fotó: Barabási Attila Csaba

A május végi áradások nem kímélték a mikházi Széllyes Sándor Csűrszínház épületét, a víz befolyt, az iszap lerakódott, a csűrszínház padlózata teljesen tönkrement – tudtuk meg a Csűrszínház Egyesület elnökétől, Szélyes Ferenctől, aki elpanaszolta, hogy

nemrég még attól féltek, teljesen le kell mondják a nyári rendezvényeket.

{A}

„Szerencsére a nyárádremetei önkormányzat felvállalta a javítási munkálatokat, a régi padlózatot felszedték, újrabetonozták az egészet, úgyhogy a hétvégén zajló Csűrszínházi Napokat normál körülmények közt lehet megtartani. Igaz, a padló most beton, de arra úgyis rákerülnek a padok, az emelvény, nem lesz zavaró.

Később újra fapadlót kap majd az épület, de még száradnia kell a betonnak, de a rendezvény után meglesz majd

– sorolta a munkálatokat a csűrszínház ötletgazdája és főszervezője, Szélyes Ferenc. Hozzátette, tönkrement az épület tetőszerkezete is, ha esik az eső, akkor beázik, éppen ezért a nyáron a tetőt is megjavíttatja majd a nyárádremetei önkormányzat.

A gyors javítási munka miatt hétvégén elkezdődhet az évad a csűrszínházban: június 28-30. között zajlik ugyanis a Csűrszínházi Napok, a három nap alatt több színházi előadásra, kiállításra, beszélgetésre várják a közönséget. A főszervező szerint

már majdnem minden jegyet eladtak a hétvégi előadásokra, a pótszékekre lehet már csak helyet kapni.

Fotó: Barabási Attila Csaba

A program tekintetében jó tudni, hogy  pénteken két nevetős, szórakozós előadás is szerepel a programban: 19 órától a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának közös produkciójaként Jordi Galcerán Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című vígjátékát adják elő. Majd 21 órától Zágon István – Nóti Károly – Eisemann Mihály Hippolyt, a lakáj című közismert darabját játssza a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

Szombaton este előbb iskolában kialakított kiállítótérben Életképek címmel nyílik fotókiállítás Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója képeiből 19 órától.

A megnyitó után Érdekes emberek, mikházi történetek címmel indul új beszélgetősorozat, az első vendég a 90 éves id. Szélyes Ferenc, akivel Lokodi Imre beszélget a falu múltjáról, jelenéről és jövőjéről. 21 órától a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes közös produkciójaként – a korábbitól eltérő szereposztásban –

Tamási Áron Tündöklő Jeromos című darabját láthatják az érdeklődők, ez lesz az új előadás bemutatója.

A vasárnapi nap a Bekecs Néptáncszínházé, délelőtt és este is ők szerepelnek, délelőtt 11 órától a Mátyás király igazságai című táncjátékot adják elő Ivácson László rendezésében. Idén először a rendezvény nem a vasárnap déli előadással zárul, 20 órától ugyanis a Bekecs Néptáncegyüttes az Ember az embertelenségben című előadását mutatja be.

További programok a csűrszínházban
A Csűrszínházi Napok után még több program is lesz a nyáron Mikházán: a Rokcsuli koncertmaratont tart július 13-án, meghívott vendégük is lesz a Mindhalálig Beatles emlékzenekar. Július 19-20-án a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház érkezik két vendégelőadással is Mikházára. Augusztusban zajlik majd a Római Fesztivál, immár hagyományosan, de két új programra is sor kerül még az utolsó nyári hónapban: augusztus 9-11. között a Hagyományok Háza Szabadegyetem zajlik, augusztus 24-én pedig Szent István-napi programként a Gruppen-Hecc Kabarétársulat előadását láthatja a nagyérdemű.