Európa-bajnokokat avatnak Marosvásárhelyen

Horváth Bálint Ottó 2019. június 27., 13:45

Rangos verseny házigazdája lesz a következő másfél hétben Marosvásárhely és környéke, június 28–július 7. között itt rendezik a multisport triatlon Európa-bajnokságot. Az eseményen 41 ország képviseletében több mint 1700 versenyző érkezik Maros megyébe.

A szervezők bíznak benne, hogy felnőnek a feladathoz és sikeres lesz a versenysorozat Fotó: Haáz Vince

A rendezvény lényegében hat Európa-bajnokságot foglal magába, ezek a következők: krossztriatlon, (úszás, hegyikerékpározás, futás), középtávú triatlon (úszás, kerékpározás, futás), sprint duatlon (kerékpározás, futás), krosszduatlon (hegyikerékpározás, futás), aquatlon (úszás, futás) és aquabike (úszás, kerékpározás).

A versenyen több mint 1700 sportoló áll rajthoz, a legtöbben, nagyjából 800-an Nagy-Britanniából érkeznek. A hazai versenyzők szintén nagy létszámban, 300-an vannak, köztük a román válogatott tagjai, illetve a helyi indulók is megmérettetik magukat az európai élmezőnnyel.

A Román Triatlon-szövetség elnöke, a marosvásárhelyi Klosz Péter az eseményt felvezető csütörtöki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, mivel

hazai pályán versenyeznek, a román sportolóktól egyértelmű elvárás néhány dobogós hely megszerzése.

Klosz Péter bízik benne, hogy remek házigazdák lesznek, és a másfél hetes versenysorozat végén szép tapasztalatokkal gazdagodnak majd a részvevő sportolók és a turisták, akik így más alkalommal is visszatérnek majd Marosvásárhelyre.

Fotó: Haáz Vince

A Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc úgy nyilatkozott, a nagyszabású rendezvény által népszerűsítik Maros megye értékeit, míg a Sportlife sporteszközbiztosító cég menedzsere, Amza Mărgărit a nagyszámú sportoló miatt az éppen zajló Európai Játékokhoz hasonlította a marosvásárhelyi sporteseményt.

A hivatalos megnyitó pénteken 19 órától lesz a marosvásárhelyi városháza előtti téren, ahol felvonulnak az összesen 41 ország versenyzői, akik a vár felé indulnak, majd leteszik az esküt.

Az első versenyszámot, a krossztriatlont szombaton rendezik, a sportolók úszással kezdenek a Víkendtelepen, majd Marosszentgyörgyön keresztül kerékpároznak a Somostetőre, ahol a futás következik. Vasárnap a sprint duatlon versenyt tartják Marosvásárhely főterén.

Fotó: Haáz Vince

A hétfői pihenőnap után kedden Szovátán a Medve-tó környékén folytatódik a sorozat, ahol a krosszduatlont rendezik. Szerdán a Transilvania Motorringre érkezik a mezőny, ahol a standard duatlon keretében a versenyzők kerékpároznak és szaladnak. Csütörtökön újabb pihenőnap lesz, majd pénteken a Víkendtelepen az aquatlon versenyt rendezik.

Végül jövő vasárnap a Bözödi-tó környékén és Erdőszentgyörgyön zárják a megmérettetést a középtávú triatlon és az aquabike versenyszámokkal.

{A}

A szervezők remélik, hogy az említett időpontokban (amikor forgalomkorlátozásra kell számítani az egyes útszakaszokon)

minél több néző látogat majd ki a különböző helyszínekre és biztatják a sportolókat.

Az egyes versenyszámok díjátadó ünnepségét az esti órákban a várban rendezik, ahol több érdekességgel várják a szurkolókat.