Kényszerleszállás után lángra kapott egy rókacsalit szóró repülőgép a Madarasi Hargitán

Székelyhon 2019. június 27., 13:06

Kényszerleszállást hajtott végre egy rókacsalit szóró repülőgép a Madarasi Hargita közelében – tájékoztatott Alina Ciobotariu, a Hargita megyei tűzoltóság szóvivője. A gép két pilótájának sikerült időben elhagyni a repülőt, ami a becsapódást követően kigyulladt.

Fotó: Hargita Megye Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata

18.00 –Az orvosok szerint könnyebb sérüléseket szenvedett a Madarasi Hargita közelében kényszerleszállást végrehajtott kisrepülő pilótája és másodpilótája. A Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatója, Péter Szilárd az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, információik szerint a kényszerleszállás után a pilóta a kisrepülő roncsai közé szorult, a segédpilótának azonban – bár ő maga is sérült volt – sikerült kimentenie, majd eltávolodtak a géptől, amely később lángra kapott és leégett. Péter Szilárd szerint a pilótát a székelyudvarhelyi kórházba szállították, a másodpilótát pedig helikopterrel a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba vitték.

Kész csoda, hogy megmenekültek, tekintettel arra, hogy a repülőgép leégett

– mondta

Mivel a terepviszonyok miatt a rohammentő-szolgálat helikoptere nem tudott leszállni a helyszínen, a két sérültet csörlők segítségével mentették ki. Mindketten szerb nemzetiségűek. A veszettség elleni oltóanyagot szóró kisrepülőgép egyelőre ismeretlen okból kényszerleszállást hajtott végre a Madarasi Hargita térségében, majd kigyulladt. A Hargita Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtószóvivője, Gheorghe Filip szerint az ügyben kivizsgálás indult gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával, ugyanakkor a baleset bekövetkeztének okait és pontos körülményeit is vizsgálják.

16.25 – A Madarasi Hargita térségében történt repülőbaleset mindkét sérültjét átvették a mentősök, egyiküket a székelyudvarhelyi, a másikat a marosvásárhelyi kórházba szállítják – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség a katasztrófavédelmi főfelügyelőség közleményére hivatkozva. Mint írták, mivel a terepviszonyok miatt a rohammentő-szolgálat helikoptere nem tudott leszállni a helyszínen, csörlők segítségével mentették ki a kényszerleszállást végrehajtott kisrepülő pilótáját és másodpilótáját.

Fotó: Hargita Megye Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata

A katasztrófavédelmi főfelügyelőség illetékesei szerint mindketten eszméletüknél vannak, együttműködnek a mentőegységekkel. Egyiküket a székelyudvarhelyi kórházba viszik mentővel, a másikat helikopterrel a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba szállítják.

Mindkét sérült külföldi állampolgárságú, angol nyelven kommunikálnak velük a mentőcsapatok.

A veszettség elleni oltóanyagot szóró kisrepülőgép egyelőre ismeretlen okból kényszerleszállást hajtott végre a Madarasi-Hargita térségében, majd kigyulladt. A pilótának és a másodpilótának sikerült elhagynia a gépet.

Fotó: Hargita Megye Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata

15.00 – Rátaláltak a gép utasaira a földi mentőcsapatok is. Nehéz, erdős terepen jutottak el hozzájuk, a hegyimentő-szolgálat vezetője szerint egyikük súlyosabban, másikuk könnyebben sérült, helikopterrel mentik ki őket. A repülőgép roncsait még keresik.

14.20 – A tűzoltóság öt perccel dél előtt kapta a riasztást arról, hogy egy veszettség elleni oltóanyagot szóró repülőgép kényszerleszállást hajtott végre a Madarasi Hargita csúcsa közelében. A földet érést követően a gép kigyulladt, de a pilótának és a másodpilótának sikerült kimenekülnie a kabinból – tájékoztatott Alina Maria Ciobotariu, a Hargita megyei tűzoltóság szóvivője. A gép utasai csak kisebb sérüléseket szenvedtek, orvosi ellátásukra és kimentésükre két mentőautót, három tűzoltósági mentőegységet speciális járművekkel, a hegyimentőket és a hegyi csendőrség egységeit is a helyszínre irányították. A hatóságok

egy mentőhelikoptert is a kényszerleszállás helyszínére küldtek, ám az a terepviszonyok miatt nem tudott leszállni, így az orvosnak csörlőn kellett leereszkednie a földre,

hogy a gép utasainak az egészségi állapotát fel tudja mérni, illetve hogy ki tudják őket menteni és kórházba szállítani – közölte a tűzoltóság szóvivője.

Fotó: Hargita megyei tűzoltóság

Alina Maria Ciobotariu azt is elmondta, állandó telefonos kapcsolatban állnak a gép két utasával – akik lejjebb tudtak ereszkedni, mint ahol a kényszerleszállás történt –, angolul kommunikálnak, mert mindketten külföldi állampolgárok, de azt még nem tudja pontosan, melyik országból származnak. Azt sem tudni még, hogy mi volt a kényszerleszállás oka, a szakemberek el fogják végezni a szükséges vizsgálásokat, ám egyelőre az a fontos, hogy épségben kimentsék a bajba jutottakat – tette hozzá a szóvivő.

13.50 – Még nem találták meg a repülőgép utasait a hegyimentők, Csíkmadaras irányából igyekeznek a landolás helyszínére – tudtuk meg Fekete Örstől, a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat vezetőjétől.

13.10 – Egy erdős területen végeztek kényszerleszállást a repülőgéppel – erről már Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője tájékoztatott, aki szerint két ember volt a repülőn, és nem sérültek meg, ők maguk hívtak segítséget a 112-s sürgősségi telefonszámon, ugyanis a légi jármű a landolást követően kigyúlt. A repülővel Maros megyéből szálltak fel.

13.00 – Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről és Szentegyházáról is elindult egy-egy hegyimentő egység a Madarasi Hargita csúcsának közelébe, ahol landolt a gép.

12.55 – A gép pilótája és segédpilótája könnyű sérülésekkel úszta meg a balesetet, három mentőegység siet a segítségükre terepjárművekkel. Rajtuk kívül a Salvamont és a hegyi csendőrség is csapatot küldött a helyszínre – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség.

{A}