Elnyúlt tervezés – nem tudni, hogy mikor lesz aszfaltút Homoródszentmárton és Homoródkeményfalva között

Fülöp-Székely Botond 2019. június 27., 11:30

Még mindig nem kezdődhetett el a Homoródszentmártont Homoródkeményfalvával összekötő 131A jelzésű megyei út újjáépítése, mivel nem fejeződött be a munkálat másfél éve tartó tervezése. Hargita Megye Tanácsának elnöke sem tud pontos időpontot mondani a kivitelezés megkezdéséről.

Poros úton Homoródkeményfalva irányába (balra). Nincs látszata a két éve megnyert pályázatnak Fotó: Barabás Ákos

A szerződés szerint harminc napon belül kellett volna befejezze a 131A jelzésű megyei út újjáépítésének megtervezését a közbeszerzési eljáráson nyertes szucsávai vállalkozás, de erre másfél év sem volt elég – tudtuk meg Borboly Csabától, Hargita Megye Tanácsának elnökétől. Mint mondta,

a megrendelés óta a tervező cég számtalan problémát felvetett a munkálattal kapcsolatban, amelyek hátráltatták a dokumentumok elkészítését.

Volt olyan, hogy az eredeti elképzelésekkel ellentétben egy híd felújítása helyett a teljes újjáépítését kérte, ami nagyjából egymillió lejes pluszköltséget eredményezett. Noha az intézmény azonnal jelezte, hogy előteremti a szükséges összeget, ezután újabb problémák merültek fel. Legutóbb például az volt a gond, hogy újabb topográfiai méréseket kellett végezni a 131A és a Homoródalmás–Homoródszentmárton közötti 132A jelzésű megyei út találkozásánál. Az indoklás szerint az volt a lényeg, hogy felmérjék a két út közötti szintkülönbségeket. Ez egy megszokott törvényes eljárás – fejtette ki Borboly. Mindemellett a tervező ezt két hónap alatt tudta volna csak megvalósítani – tovább húzva az időt –, így

a megyei tanács elnöke fura módon a lakosságtól kért segítséget.

Lakossági javaslatra sikerült megbízást adni egy cégnek, és pár nap alatt elvégeztetni a méréseket, amelyek ellenértékét az intézmény meg fogja téríteni.

{A}

Szerződést is bontanának

Noha az említett dokumentumokat elküldték a tervezőnek, Borboly így sem mer semmit mondani a kivitelezés megkezdéséről, mivel attól tart, hogy újabb problémák merülhetnek fel. Állítja, hogy a haladás érdekében

akár fel is bontanák a szerződést a szucsávai tervezővel, ám ehhez szükség lenne egy megbízható vállalkozásra, amely valóban elvégzi a munkát.

Hozzátette, amint elkészültek a tervek, rögtön meghirdetik a közbeszerzési eljárást a kivitelező kiválasztásáért, majd vélhetően három hónap múlva elkezdődhet az építkezés. Hangsúlyozta, időközben mindenképp lakossági fórumokat fognak szervezni az érintett települések valamelyikén. Az út újjáépítésének támogatására mintegy 10,5 millió lejért pályázott sikeresen 2017-ben Hargita Megye Tanácsa az Országos Vidékfejlesztési Programban. A projektet 2020 végéig kell megvalósítani a korábbi közlések szerint.