Már járható a Hidegségre vezető útszakasz

Barabás Hajnal 2019. június 26., 22:00

Ideiglenesen betömték az árvíz miatt beszakadt hidegségi útszakaszt, így kedd este óta újra járhatóvá vált a 127A jelzésű megyei út ezen része. A Hargita megyei önkormányzat sürgősségi munkálatok elvégzésére szerződést írt alá.

Fotó: Gábos Albin

Mintegy harminc méteres szakaszon szakadt be a Hidegségre vezető 127A jelzésű megyei út a hétvégi áradás következtében, emiatt teljesen ellehetetlenült ezen a részen az autós közlekedés. Szerdán újra a helyszínre látogattunk, ahol azt láthattuk, hogy ideiglenesen helyreállt a forgalom.

{K1}

A helybéliek szerint hosszú évtizedek óta nem volt környékükön akkora nagy áradás, mint ami most vasárnap lezúdult.

Eléggé megnehezítette az életünket, hogy nem lehetett közlekedni a beszakadt úton vasárnaptól kedd estig. Az üzleteket is nehezen tudták ellátni áruval, most már szerencsére megindult a forgalom. A házam közelében zúdult ki vasárnap a víz az útra, onnan indult lefelé, befolyt több udvarba, pincékbe. Ahova befolyt a víz, a háztartási gépek is meghibásodtak

– mesélte a hidegségi Prezsmer Gabriella.

Fotó: Gábos Albin

Bodor Attila pedig arról beszélt, hogy az üzletek úgy oldották meg az árufeltöltést, hogy a beszakadás egyik oldalától a másikig gyalog szállították át az árut a túloldalon várakozó járműbe.

{A}

Gergely Károly, Gyimesközéplok polgármestere arról számolt be, hogy jelenleg a kár felmérése zajlik. Ugyanakkor próbálják meggyőzni a helyieket, hogy portáikhoz inkább egy, de tartósabb hidat építsenek, mint több kisebbet, mert az is volt a probléma, hogy

a pallókat elsodorta az ár, és azok torlaszt képezve terelték ki a vizet az útra.

Fotó: Gábos Albin

Hargita Megye Tanácsa közleményben tájékoztatott arról, hogy Borboly Csaba tanácselnök aláírta azt a kiegészítő szerződést, amely szerint sürgősségi beavatkozást végeznek a Hidegségpataka felé vezető 127A, valamint a Jávárdipataka felé vezető 127B jelzésű megyei úton.

{K2}