Hátráltatja az országos bürokrácia a periférián élők felzárkóztatását

Bíró Blanka 2019. június 26., 21:00

Bár a bürokratikus útvesztők miatt csúsznak a határidők az akciócsoport egyesületek felzárkóztató programjában, már az előkészületek során mutatkoznak apró, de kézzelfogható eredmények – összegezte az elmúlt fél év történéseit Veres-NagyTímea, a SEPSI Helyi Akciócsoport Egyesület (SEPSI GAL) projektmenedzsere.&

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az országban a pályázatokat lebonyolító egyesületek már tavaly decemberben leadták a szükséges dokumentumokat, ám a minisztériumközi ügyosztály még nem véglegesítette az útmutatókat. Abban bíznak, ez hamarosan megtörténik, és augusztusban kiírhatják az első pályázatokat. A sepsiszentgyörgyi egyesület a következő négy évben hétmillió eurót pályáztat ki a társadalom perifériájára szorult közösségek felzárkóztatását segítve.

Országos szinten több mint harminc akciócsoport működik, ezek szintén az útmutatóra várnak.

Veres-Nagy Tímea szerint az első munkálatok, képzések jövő év közepén kezdődhetnek el. Eddig a szakmai munka zajlott, a pályázatokra való felkészülés, ugyanakkor a célközösségek számára szerveztek fórumokat, hogy megismerkedjenek, kiépüljön a bizalom. „A külföldi példák is azt bizonyítják, hogy a sokáig elhanyagolt közösségekben nehezebb a bizalom kiépítése. Próbáljuk eloszlatni azt a tévhitet, hogy ez is csak olyan projekt, amiből rajtuk keresztül valaki más próbál hasznot húzni” – mondta a projektmenedzser.

{A}

Sepsiszentgyörgyön az Őrkő, a Szépmező és a Csíki negyedben szerveztek találkozókat, szemétgyűjtést, zöldövezet-szépítést, amibe a lakókat is bevonták, ugyanakkor a problémáikat továbbítják a különböző intézményeknek. „Sokszor egy telefonhívással megoldható a probléma, csak tudni kell, hová, milyen kérdéssel forduljunk. Ebben tudunk segíteni” – részletezte Veres-Nagy Tímea. Hangsúlyozta, gyakori elvárás, hogy „a hatalom, a hatóság oldja meg”, de arra próbálják rávezetni ezeket a közösségeket, hogy sok mindent önállóan is orvosolni tudnak, ha elindul a közös gondolkodás.

A fejlesztési stratégia alapján az Őrkőn utat, víz- és csatorna-hálózatot, parkot, játszóteret, integrált közösségi központot, szociális lakásokat, óvodát, és vizesblokkot építenek, a Csíki negyedben integrált közösségi központ létesül, Szépmezőn új óvoda, közösségi központ, játszótér épül. Tanfolyamokat szerveznek az álláskeresőknek, próbálják csökkenteni az iskolai lemorzsolódást, felzárkóztatni a gyerekeket.

A végső cél, hogy a három közösségben ezer embert emeljenek ki a mélyszegénységből.