„Barátkozós” tolvajokra figyelmeztet a rendőrség

Bíró Blanka 2019. június 26., 17:23

Kovászna megyében ez év első öt hónapjában az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva 3,8 százalékkal csökkent a lopások száma – noha a lakásból történő lopásokra ez már nem igaz.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

A háromszéki rendőrség tájékoztatása szerint 46 ilyen, lakásból történt lopásos esetet jelentettek, öttel többet mint tavaly. Ezen belül is a „barátkozós módszer” a leggyakoribb, 12 esetben jártak el így a tolvajok.

{A}

A rendőrök szerint a módszer lényege, hogy az elkövetők idősebb áldozatokat szemelnek ki. Míg a banda egyik tagja valamilyen indokkal fenntartja, eltereli az áldozat figyelmét, például eladásra kínál valamit, kér egy pohár vizet, esetleg eligazítást, addig a másik elkövető behatol a lakásba, pénzt vagy más javakat tulajdonít el. Mire az áldozat ráébred, hogy kifosztották, az elkövetők már messze járnak. A rendőrök szerint általában az ezzel a módszerrel próbálkozó tolvajok nem helyiek, napközben csapnak le, az áldozatok jóhiszeműségét használják ki.

Legutóbb június elején történt hasonló bűncselekmény, az egyik háromszéki faluban nyolcezer lejt loptak el egy 67 éves hölgy házából. A rendőrök leszűkítették a gyanúsítottak körét, gyűjtik a bizonyítékokat, hogy azonosítsák az elkövetőket. A rendőrök azt tanácsolják, hogy legyünk nagyon elővigyázatosak, ha idegenek kopogtatnak be a lakásba, ne vásároljunk mozgóárustól, hiszen ma már bármi beszerezhető az üzletekben. Az áldozatoknak pedig azt tanácsolják, hívják azonnal a 112-es sürgősségi számot.