Szelektív hulladékgyűjtésre ösztönzik a szentgyörgyieket

Bíró Blanka 2019. június 26., 19:00

Több sepsiszentgyörgyi tömbházban külön gyűjthetik a biohulladékot júliustól a lakók, hogy ezáltal is csökkentsék a lerakóba kerülő szemétmennyiséget. A tömbházak bejáratának közelében külön tárolókat helyeznek ki, ide lehet heti két alkalommal bedobni a lebomló konyhai hulladékot.

Új válogatási módszerekre van szükség a kitűzött cél teljesítéséhez. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Az Európai Unió arra kötelezi Romániát, hogy 2020-ig a megtermelt hulladék 50 százalékát újrahasznosítsa, ezt a célt csak további válogatással lehet elérni – szögezte le Máthé László, a Tega köztisztasági vállalat igazgatója. Emlékeztetett,

törvények szabályozzák, hogy külön árszabás szerint számlázzanak azoknak az ügyfeleknek, akik szelektálnak, illetve azoknak, akik ezt nem teszik.

{A}

Ezzel a módszerrel jó eredményeket értek el, de az 50 százalékos újrahasznosítást még nem, ezért vezetnek be új módszereket. Az igazgató rámutatott, ha a kitűzött célt nem érik el, az EU bírságot vezet be, ez pedig a szemétdíj jelentős növeléséhez vezethet.

Akár 20–30 lejjel is növekedhet a díjszabás, ha nem teljesítjük a kitűzött célt, ezért mindenkinek érdeke, hogy minél több hulladékot újrahasznosítsunk

– mondta Máthé László. Hozzátette, a tömbházakban sokan elhanyagolják ezt a kérdést, ezen próbálnak változtatni, fokozatosan bevezetik a szerves hulladék külön gyűjtésének lehetőségét is.

Júliustól mintegy háromezer sepsiszentgyörgyi családnak lesz lehetősége, hogy külön tartályba helyezze ki a lebomló háztartási hulladékot.