Tájházat nyitnak Gyergyócsomafalván

Gergely Imre 2019. június 26., 14:23

Péter és Pál napja Gyergyócsomafalva búcsús ünnepe, amelyre a helyi szóhagyomány szerint még a rabokat is hazaengedik. Idén ez szombatra esik, az ünneplés pedig négy napon át tart a 20. Csomafalvi Napokon. Az eseménysorból kiemelkedik a tájház megnyitása.

Szent Péter és Pál búcsúünnepe Csomafalván. Archív Fotó: Tamás Gyopár

Huszadik alkalommal szervezik meg ezen a hétvégén a Csomafalvi Napokat, amelynek keretében kulturális, sport és szabadidős programokkal várják a helyieket és hazalátogatókat. Csütörtöktől vasárnapig könyvbemutató, szobrászati kiállítás, néptáncelőadás, koncertek és más, a maga helyén minden korosztályt megszólító rendezvény szerepel a programban. Ami pedig igazán emlékezetessé teszi az idei falunapokat, az a tájház megnyitása lesz.

Közel százéves faházat mentettek meg, illetve újítottak fel Csomafalva központi részén, hogy tájházként működjön tovább. Amint Márton László Szilárd polgármester elmondta, uniós forrásokból sikerült rendbe tenni a szociális központ mellett álló épületet. A két ház működése kiegészítheti egymást: a tájház bemutatóterében helyet kaphatnak azok az alkotások, amelyek a szociális központban folyó kézműves tevékenységek során születnek.

A tájház berendezése egyébként azokra a tárgyakra alapszik, amelyek már eleve itt voltak, amikor még lakóház volt, de további más jellegzetes helyi bútorok, képek és egyéb eszközök is itt lesznek láthatók.

A csomafalvi tájház Fotó: Gyergyócsomafalva önkormányzata

Az első látogatókat már nagyobbrészt berendezve várja, de a megnyitás során egy régi hagyományt is felidéznek a csomafalviak. Ez a lakodalmakat megelőző bútorvivés, amelyre régen akkor került sor, amikor a fiatal pár „összebútorozott” új, közös otthonába.

Feldíszített szekéren viszi a leányos család a legényhez a staférungot, átadva a helyszínen a hozományt.

Ezt idézik most fel vasárnap délelőtt tizenegy órától tánccal, zenével kísérve. A 20. Csomafalvi napok részletes programja megtalálható a község Facebook-oldalán.

{A}