Magával rántja az iskolát a sofőrvizsgát elbukó diák?

Iszlai Katalin 2019. július 15., 21:35

A vonatkozó előírások szerint a romániai sofőriskolák zömének fel kellene függeszteni a működését, hiszen a nemrég közzétett hivatalos adatok azt mutatják, hogy ezek legtöbbje nem teljesíti az elvárt legkevesebb 40 százalékos átmenési arányt. Hargita és Maros megyében is jelentős hiányosságokra derült fény.

A gépjárművezető-képzést végző cégek zöme nem teljesíti az elvárt követelményeket. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Aggasztó adatokat hozott nyilvánosságra a sofőriskolák átmenési arányára vonatkozóan az Országos Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Hivatal (DRPCIV). A múlt évre vonatkozó hivatalos statisztika szerint a jogosítvány megszerzéséért vizsgázó 391 459 diák közül mindössze 135 235-nek sikerült elsőre teljesítenie az elméleti és a gyakorlati próbát, ami országos szinten 34,55 százalékos átmenési arányt jelent. Hargita és Maros megyében még ennél is alacsonyabb értékeket jegyeztek.

Számos bosszúságot okozott 2017. szeptember 1-jei hatályba lépése óta a sofőriskolákat nehéz helyzetbe hozó 733-as számú miniszteri rendelet újbóli hatályba léptetése. A rendelet legtöbbet vitatott előírásának hatása azonban még nem érezhető, mivel a számos tiltakozás miatt többször is elhalasztották. Arról az előírásról van szó, amely szerint

a hatályba lépés első évében legkevesebb 40, a második évtől pedig legalább 50 százalékos kell legyen a sofőriskolák tanulóinak átmenési aránya a vizsgákon.

A többszöri módosítás után 2018. szeptember 1-jét nevezték meg a hatályba lépés időpontjaként, így

a sofőriskoláknak idén kell először teljesíteniük a 40 százalékos átmenési arányt,

ellenkező esetben az előírások értelmében felfüggesztik működésüket. Ráadásul csak azt a diákot tekintik átmenőnek, akinek elsőre sikerül az elméleti és a gyakorlati vizsga is. Ezt azonban kevesen tudják teljesíteni a DRPCIV 2018-as statisztikája szerint.

A negyvenegy romániai megye és a főváros közül Botoșani megye teljesített a legjobban 51,48 százalékos átmenési aránnyal, majd Brăila (49,14 százalék) és Fehér (47,8 százalék) megye következik a sorban.

Hargita megye a 29. helyen áll 32,64 százalékkal, Maros megye pedig mindössze negyvenedik 24,33 százalékos átmenési aránnyal.

Hargita megyében a statisztika szerint tavaly összesen negyven sofőriskola vagy független oktató készítette fel a diákokat a vizsgákra, közülük mindössze nyolc lépte át a 40 százalékos küszöböt. A megyében működő iskolák közül azonban csak tizenöt számít nagyobbnak (náluk száznál több diák vizsgázott). Utóbbiakat azért érdemes külön tárgyalni, mivel így lehet átfogóbb képet kapni, hiszen az elvárásokat teljesítők között olyanok is vannak, amelyeknek az egyetlen diákjuk vette sikeresen az akadályt, ezzel százszázalékos eredményt produkálva.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

A több száz diákot oktató tizenöt iskola közül azonban csak négy teljesítette az elvárásokat: két székelyudvarhelyi és két gyergyószentmiklósi. Ez azt is jelenti, hogy Csíkszeredában egyik sem lépte át a 40 százalékos küszöböt, tehát a megyeszékhely összes jelentős sofőriskolájának fel kellene függeszteni a működését.

Maros megyében még ennél is elkeserítőbb a helyzet: a kilencvenkét érintett közül mindössze hét, a huszonkét nagyobb sofőriskola közül pedig csak kettő teljesítette a 40 százalékos átmenési arányt, mindkettő Marosvásárhelyen működik.

Hargita megyében tehát összesen 32, Maros megyében pedig 85 sofőriskolát zárhatnak be.

Azt azonban, hogy mikor és hogyan függesztik fel az elvárásokat nem teljesítő iskolák tevékenységét, egyelőre nem tudni. Az ezek közé tartozó egyik marosvásárhelyi sofőriskola vezetője, Hajdú Zoltán megkeresésünkre úgy nyilatkozott, a jelenlegi körülmények között szinte lehetetlen teljesíteni az elvárásokat. Mint kifejtette, az elméleti és a gyakorlati vizsga közötti hosszas várakozási idő rányomja bélyegét a tanulóvezetők teljesítményére. Szerinte ugyanakkor az is kifogásolható, hogy csak azokat a diákokat számítják bele a statisztikába, akik elsőre teljesítik mindkét vizsgát. Sokkal

valósabb képet festene egy olyan összesítés, amelyben azt vizsgálják, hogy a rendelkezésükre álló egy év alatt hányan szerzik meg a jogosítványt.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a sofőriskolák érdekvédelmi szervezete már kérte az elvárások módosítását az illetékes minisztériumtól.

Elmondta továbbá, hogy a sofőriskolákkal egyelőre senki sem vette fel a kapcsolatot, nem kaptak hivatalos tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy miként fogják alkalmazni az előírásokat. Azt viszont szinte biztosra veszi, hogy valamilyen módosítást eszközölnek, és ebben a formában nem fogják életbe léptetni a rendeletet, hiszen az eredmények alapján az ország sofőriskoláinak zömét be kellene zárni, az pedig országos felháborodást keltene.

{A}

Hargita megyében is számos iskola kerülhet nehéz helyzetbe, ha alkalmazzák a rendeletet. A Gyergyószentmiklóson működő sofőriskolák közül egyazon csoporthoz tartoznak az Alfa Volan Trans, Volantrans Total és Volan Trans néven bejegyzett iskolák, közülük azonban csak az Alfa Volan Trans tudta teljesíteni az elvárásokat.

Simon Attila oktató, az iskola vezetője úgy véli, nem reális az előírt magas átmenési arány, és szerinte is hatalmas gondot okoz a hosszas várakozási idő a két vizsga között. A kezdő autóvezetőkben nincsenek berögződve azok az automatizmusok, amelyek szükségesek lennének, nem rutinosak, és ha a tanulástól számítva csak hónapok múlva vizsgázhatnak, azt is elfelejtik, amit előzőleg jól megtanultak.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

A hosszas várakozási idő okozta problémát a csíkszeredai Delfin sofőriskola vezetője, Bándi Gábor és a Demandis sofőriskola vezetője, Demeter Árpád is kiemelte. Utóbbi arra is kitért, hogy szerinte az említett nehezítő tényező mellett

a diákok hozzáállásával is vannak problémák, hiszen sok esetben nem veszik eléggé komolyan a felkészítést.

Turáni Mihály, a székelyudvarhelyi Turáni sofőriskola vezetője szerint több ok miatt is el kellene törölni a kötelezettséget. Egyrészt mert a magyar tanulóvezetők hátrányos helyzetben vannak a románul vizsgázókhoz képest, utóbbiak ugyanis a naprakész vizsgakérdések alapján készülhetnek fel az elméleti vizsgára a DRPCIV internetes oldalán megtalálható online teszt ismételgetésével, a magyar nyelvű vizsgaanyag viszont nincs fent a weboldalon.

További problémának látja azt, hogy a törvény nem tesz különbséget az iskolák között a tanulóvezetők száma alapján, pedig a kis létszámú iskolákban mindig nagyobb az átmenési arány, mint a több száz tanulóvezetőt képző egységekben.

Pálffy Domokos, a székelyudvarhelyi Pilota Gas Tours iskola vezetője szerint nem kell eltörölni az átmenési arányhoz kötött működési feltételt a sofőriskolák esetében, alkalmazása előtt azonban megfelelő vizsgafeltételeket kellene biztosítania a jogosítvány-kibocsátó hivatalnak.