Határokon átívelő zene: a jövőt teszik bizonyossá

Péter Beáta 2019. június 26., 10:37

Fiatal erdélyi komolyzenei tehetségeknek nyújt fellépési és szakmai fejlődési lehetőséget a Művészeti Alap Értetek Egyesület és a Class Értékeink Egyesület: június 30-án 19 órától immár negyedik alkalommal várják a klasszikus zene kedvelőit a Hazulról Hazaiaknak elnevezésű gálakoncertre.

A III. Hazulról Hazaiaknak teltházas gálakoncert. Ezúttal is felejthetetlen élményt ígérnek a szervezők Fotó: Forrás: Művészeti Alap Értetek Egyesület
tÁMOGATÓI TARTALOM

Négy évvel ezelőtt tartottak először Hazulról Hazaiaknak gálakoncertet Csíkszeredában, melynek célja, hogy a fiatal komolyzenei tehetségeket támogassák, fellépési lehetőséget biztosítsanak számukra.

Molnár Levente világhírű, Liszt-díjas operaénekes korábban is támogatta magánemberként a fiatal zenészeket, és ez a feladat olyan küldetéssé vált számára, amelyről úgy érezte, a közösség erejével nagyobbá és sikeresebbé nőhet.

Ezért alapította meg előbb a Művészeti Alap Értetek Egyesületet Magyarországon, majd a Class Értékeink Egyesületet Erdélyben, azaz az ArtStart4U egyesületeket – mutatott rá Bocskor-Salló Lóránt, az egyesületek titkára, s egyben a koncert színpadi rendezője. „Levente és én is az anyaországban otthon, míg Székelyföldön itthon vagyunk, és ez hozta magával a koncert ötletét és nevét is.

Úgy gondoljuk, hogy a művészet egyébként is határtalan, de esetünkben, amikor az otthonunkat az itthonunktól határ választja el, még fontosabb, hogy összekössük a hasonló kultúrát szerető és fogyasztó közösségeket

– részletezte Bocskor-Salló Lóránt.

{A}

Molnár Levente szerint sok pozitív hozadéka van ezeknek a koncerteknek, valamint a mesterkurzusoknak, ugyanis a fiatal tehetségek támogatásával, bármikor is történjék ez, a jövőt teszik bizonyossá. „A Virtuózok tehetségkutató műsorral közösen elindulva, azt mondhatjuk, hogy mostanra már egy nemzeti kultúrájában erős, sikeres közösséget tudtunk létrehozni. Köszönhetjük ezt támogatóinknak, Magyarország Kormányának, az RMDSZ-nek, Hargita Megye Tanácsának, Csíkszereda városának és a helyi művészeti tanintézményeknek, de legfőképp a befogadóknak, akik évről évre figyelemmel követik rendezvényeinket.”

Elmondta, a mostani gálakoncerten külön főszerepet kap a magyar klasszikus zene, és az est egyben tisztelgés is a legnagyobb zeneszerzőink előtt.

Június 30-án a közönség egy újabb ősbemutató részese lehet, Szüts Apor egy kizárólag erre az alkalomra írt művét mutatják be a szerző és a Csíki Kamarazenekar közreműködésével.

A Csíki Kamarazenekar is közreműködik Fotó: Forrás: Művészeti Alap Értetek Egyesület

Az operaénekes hangsúlyozta, nem csak egy sima klasszikus zenei estről van szó. „Soha ilyen színes és könnyen fogyasztható komolyzenei koncertélményben nem volt része a közönségnek: 16 szólista, köztük énekesek, fúvósok, zongoristák, vonósok, akik közös darabokat is bemutatnak, lesz olyan pillanat, amikor egyszerre két zongora szólal meg a színpadon. A klasszikus zene legjavát mutatja meg az est, egy olyan fiatalokra jellemző hittel átitatva, amely könnyen utaztatja szívünkig ezt a komoly műfajt is.”

A kétrészes koncerten egyébként Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla művei mellett többek között felcsendülnek részletek Verdi és Camille Saint-Saëns műveiből is. Az est házigazdája Molnár Levente lesz.

Örömmel számoltak be ugyanakkor arról, hogy a koncerteken és a mesterkurzusokon résztvevő diákok száma évről évre nő.

Ezúttal több mint 60 diák vesz részt a mesterkurzuson, sokuk visszajáró.

Kérdésünkre, hogy milyen kapuk, lehetőségek nyíltak meg a diákok előtt azáltal, hogy bekapcsolódtak a két egyesület által szervezett programokban, egyik példaként Szüts Aport hozták fel, a Virtuózokban feltűnt zongoraművészt, akit a közönség karmesterként és zeneszerzőként is egyre inkább megismerhet. „Apornak már volt szerencsénk lehetőséget adni egyik darabjának ősbemutatójára, hasonlóra idén is sor kerül. Januárban pedig a Class Értékeinkkel szervezett Székelyfonó előadás karmesterének is őt kértük fel, rendkívül ritka ilyen fiatalon egész estés előadást végigvezényelni. Apor története azért is különleges, mert ő az első olyan tehetség, akit szárnyaink alá vettünk, idén pedig már második éve az ArtStart4U Mesterkurzus oktatójaként is foglalkozik a hozzá hasonló fiatalokkal. De kiemelhetjük Nagy Krisztinát Marosvásárhelyről, ő szintén évek óta jár a kurzusainkra, szeptembertől a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába jár majd. Ez persze nem csak a mi érdemünk, de hisszük, hogy sokat segített neki is a kurzusokon való részvétel, a koncerteken megszerzett tapasztalat. Ioni Renáta csíkszeredai fuvolista számára tavaly – az RMDSZ támogatásával is – egy új hangszert tudtunk vásárolni. Ez talán az egyik legnagyobb segítség, hiszen a jó hangszer elengedhetetlen a fejlődéshez, viszont akár többmillió forintos tétel is lehet, amit nagyon kevés család engedhet meg magának. Igyekszünk ösztöndíjakat is felajánlani, ebben az évben Gábor Margit fiatal szopránt jutalmaztuk Csíkszereda Főkonzulátusával közösen, ő idén érettségizik, a Zeneakadémia a következő állomás, a budapesti magánóráinak költségeihez tudtunk hozzájárulni, ezzel segítve őt közelebb céljaihoz” – sorolta Molnár Levente.

Az est házigazdája Molnár Levente Liszt-díjas operaénekes lesz Fotó: Forrás: Művészeti Alap Értetek Egyesület

A június 1-jén Csíkszeredában kezdődő mesterkurzus az eddigi leghosszabb lesz, hisz tíz napon keresztül foglalkoznak kiváló, szakmailag és emberileg is nemzetközi szinten elismert oktatók a résztvevőkkel.

Itt lesz például Berle Sanford Rosenberg, amerikai tenor, Lakatos György hegedűművész, Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongoraművész Pécsről, őt legtöbben Boros Misi tanárnőjeként ismerik. Kovács Lóránt fuvolaművész, Tornyi Beáta, hegedűművész, Miskolcról érkezik – az egyébként szintén erdélyi származású – Miklós András brácsaművész, de jelen lesz egy olasz karmester is, Claudio Morbo, aki főként az operaénekesnek fog segíteni a librettók értelmezésében és az olasz nyelv sajátosságaiban eligazodni.

A projekt szakmai vezetésében Bolyky Zoltán karmester segít, a Debreceni Egyetem oktatója, ő a tíz nap során a kamarazenélés fortélyaival ismerteti meg a tehetségeket.

A résztvevők pedig Erdély minden tájáról érkeznek, Kolozsvártól kezdve Sepsiszentgyörgyig, és lesz néhány magyarországi fiatal is a diákok között.

A mesterkurzust követően, július 10-én egy zárókoncertet is tartanak a Csíki Moziban, amelyen a tanárok és tanítványok együtt lépnek színpadra.