Románia 20. legjobb egyeteme a Sapientia

Molnár Rajmond 2019. június 26., 09:08

Románia 20. legjobb egyeteme lett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) – derül ki az uniRank idei felméréséből.

Sapientiás ballagás Csíkszeredában. Jó úton halad az egyetem Fotó: Pinti Attila

Az uniRank egy olyan nemzetközi rangsor, amelyet független kutatóintézetek állítanak össze és publikálnak. Több ország egyetemei mellett a romániaiakat is listázzák.

 A felmérés szerint az alig tizenkilenc éve alapított Sapientia EMTE a vizsgált 79 romániai felsőoktatási intézet közül az előkelő huszadik helyet foglalja el.

Olyan hazai egyetemeket utasítva maga mögé, mint a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem, a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem vagy az aradi Aurel Vlaicu Egyetem. Az összesítésben egyébként a Babeș–Bolyai Tudományegyetem szerepel az első helyen.

{A}

A Sapientia EMTE az uniRank tavalyi felmérésében a 24. helyen szerepelt, tehát egy év leforgása alatt négy helyet javított – mondta el a rangsor kapcsán Mara Gyöngyvér, a felsőoktatási intézmény rektorhelyettese. Rámutatott, a felmérés leginkább azt veszi figyelembe, hogy az adott egyetem hallgatói és oktatói mennyire vesznek részt a tudományos életben. E téren pedig nem szégyenkezhet a Sapientia EMTE, hiszen az elmúlt időszakban számos oktató munkássága „vált láthatóvá nemzetközi szinten”, tehát tudományos publikációik neves szakfolyóiratokban is megjelentek.

Fotó: Haáz Vince

Ugyanakkor a hallgatók rendkívül jó eredményekkel tértek haza az itthoni és külföldi tudományos konferenciákról – magyarázta a rektorhelyettes. További szempontok a rangsorolásnál például a felsőoktatási intézmény oktatói létszáma a hallgatói arányhoz viszonyítva, az oktatás minősége, a képzési kínálat, a hallgatók által elért eredmények, illetve a lediplomázott diákok munkaerőpiacon való elhelyezkedése – tudtuk meg.

Mara Gyöngyér hangsúlyozta,

rendkívül büszkék az elért eredményre, és továbbra is az a céljuk, hogy Romániában magyar nyelven nyújtsanak versenyképes tudást hallgatóiknak, akik itthon tudnak majd a társadalom hasznos tagjai lenni.

A 20. helyezés a Sapientia EMTE egységére vonatkozik, tehát beleszámítva a csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi és kolozsvári karokat.