Meghibásodás miatt szünetelnek a sugárterápiás kezelések Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese 2019. június 25., 15:23

Szünetelnek péntektől a marosvásárhelyi onkológiai klinikán a sugárkezelések, ugyanis a kezelést biztosító készülék meghibásodott. Maros megyében ez jelenleg naponta húsz, daganatos megbetegedéssel küzdő pácienst érint.

Naponta mintegy húsz beteg szokott sugárkezelést kapni a marosvásárhelyi onkológiai klinikán. Archív Fotó: Haáz Vince

A Maros Megyei Klinikai Kórház szóvivője, Gáll Boglárka szerint már június 21-én, pénteken észlelték a marosvásárhelyi onkológiai klinikán működő sugárterápiás készülék hibáit, és le is állították annak működését. A meghibásodás főként abból adódott, hogy az említett gép már tizennyolc éves régiséggel rendelkezik, így sok minden régi, kopott.

Nem ez az első eset, hogy kisebb hibák, illetve az ellenőrzések miatt rövid időre le kell állítani a készüléket, de ezúttal a berendezés több fontos alkatrésze is meghibásodott. Ezek beszerzése időigényes, és sokba is kerülhet, de a javítási folyamat már elkezdődött – hangsúlyozta Gáll Boglárka. Hozzátette,

a kórház arra kéri az érintett betegeket, hogy a lehető leghamarabb forduljanak orvosaikhoz, akik a kezelés sürgősségétől függően más funkcionális eszközökre irányíthatják őket,

vagy más megyébe küldhetik őket sugárkezelésre, elsősorban Kolozsvárra.

Naponta egyébként mintegy húsz beteg kap sugárkezelést a marosvásárhelyi onkológiai klinikán, ahol a megye egyetlen sugárterápiás készüléke található, amelyre hosszú várólisták vannak. A helyzet egy éven belül remélhetőleg javulni fog e tekintetben, ugyanis tavasszal elkezdődött a Maros Megyei Klinikai Kórház sugárterápiás gép befogadására alkalmas bunkerének építése, amely révén a kezelések számát meg tudják duplázni.

{A}